ΕΚΤΑΚΤΟ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ: Ο αντικαταστάτης (upd.)

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ) Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Έσπερ, ανακοίνωσε πριν από λίγο και επίσημα ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του ασκώντα χρέη υπουργού Ναυτικού, Τόμας Μόντλι. Στη θέση του Τόμας Μόντλι, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τοποθετεί τον υφυπουργό Στρατού των ΗΠΑ (Army Undersecretary), Τζιμ Μακφέρσον (Jim McPherson).

Ο Μαρκ Έσπερ ενημέρωσε τον πρόεδρο Τραμπ για την κατάσταση και για την πρόθεσή του να τοποθετήσει τον ναύαρχο εν αποστρατεία Μακφέρσον στη θέση του Μόντλι. Αμφότεροι πιστεύουν ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να επαναφέρει τη σταθερότητα και την ηρεμία στο αμερικανικό Ναυτικό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μαρκ Έσπερ δήλωσε τον σεβασμό του στην προσφορά του Τόμας Μόντλι. Στις φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης είναι κατά σειρά, ο πλοίαρχος Κρόζιερ, ο Τόμας Μόντλι και ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Μακφέρσον.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο ασκών χρέη υπουργού Ναυτικού των ΗΠΑ, TΤόμας Μόντλι, οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά τις ατυχείς και άκρως προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τον πλοίαρχο του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Roosevelt (CVN-71), οι οποίες προκάλεσαν σεισμό αντιδράσεων…

Ο υπουργός απολογήθηκε καθυστερημένα, ενώ αρχικά υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποπέμψει τον Πλοίαρχο Μπρετ Κρόζιερ, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, οδηγώντας τον σε παραίτηση, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Η απόφαση αποπομπής του πλοιάρχου Κρόζιερ ελήφθη την περασμένη εβδομάδα μετά από τερρασέλιδη επιστολή που έγραψε ο πλοίαρχος ζητώντας βοήθεια για την επιδημία κορονοϊού στο αεροπλανοφόρο, η οποία διέρρευσε, άγνωστο πως, στην εφημερίδα San Francisco Chronicle. Τη διαρροή, χωρίς να το λένε ευθέως από το Πεντάγωνο, τη χρέωσαν στον Κρόζιερ.

Ο παραιτηθείς είχε αναφέρει, ότι ο πλοίαρχος Κρόζιερ αν δεν πίστευε ότι η επιστολή θα διαρρεύσει, ήταν «πολύ αφελής ή πολύ ηλίθιος για να είναι διοικητής ενός πλοίου σαν αυτό». Εναλλακτικά, είχε πει, αν ο Πλοίαρχος διέρρευσε την επιστολή, αυτό θα αποτελούσε “σοβαρή παραβίαση” του κώδικα στρατιωτικής δεοντολογίας…