Η Ελλάδα δεν συνομιλεί με την Τουρκία αν δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις της

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ 2) Η Ελλάδα αρνείται να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία εάν πρώτα δεν αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις από τις περιοχές που προκαλούν την ένταση, είναι κατά τα φαινόμενα η απάντηση της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές”.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Η ελληνική πλευρά έχει καταφανώς δίκιο, καθώς εάν δεν φύγουν οι τουρκικές δυνάμεις, η πρωτοβουλία και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ δεν θα διαφοροποιείται σε τίποτε από όλες τις υπόλοιπες, οι οποίες απέτυχαν διότι η Τουρκία εμμένει να συνομιλήσει με την Ελλάδα υπό το βάρος τετελεσμένων και στρατιωτικού καταναγκασμού…

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
(ΑΝΑΝΕΩΣΗ): Με ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρει, ότι μετά από συνομιλίες του με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δυο Σύμμαχοι συμφώνησαν να εμπλακούν σε συνομιλίες τεχνικού επιπέδου για τη συμφωνία επί μηχανισμών αποφυγής αντιπαράθεσης, που θα μειώσουν το ρίσκο επεισοδίων.

Μένει να αποδειχθεί ποια θα είναι η τουρκική συμπεριφορά σε αυτές τις συνομιλίες, αλλά και αν θα ζητηθεί από την Ελλάδα να ματαιώσει τις κινήσεις ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τέτοιες συνομιλίες ενίοτε καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του συνεχούς κινδύνου προσφυγής στην ένοπλη βία, όμως δεν αντιμετωπίζουν την ουσία των ζητημάτων.

Το μόνο δεδομένο που έχει η Ελλάδα στα χέρια της είναι η υπερδεκαετής εγκατάλειψη των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της κρίσης, αλλά και της απαράδεκτης αντιμετώπισης – λόγω ιδεοληψιών και αφασίας- του ζητήματος της στρατιωτικής ισχύος της χώρας. Πρέπει κατά συνέπεια να αντιμετωπίσει τις συνομιλίες ως ευκαιρία, υπό την έννοια ότι κερδίζει χρόνο για να καλύψει εγκληματικές παραλείψεις…

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που μεταδίδει το ρωσικό SPUTNIK, η γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας να προσέλθουν σε άμεσες συνομιλίες, με σκοπό να αποφευχθούν περιστατικά που θα μπορούσαν να σύρουν τις δυο χώρες σε “θερμή αναμέτρηση”.

Περισσότερες πληροφορίες δεν δίνονται, ωστόσο, είναι προφανές ότι πρόκειται για Συμμαχική διαμεσολαβητική προσπάθεια. Ενδιαφέρον έχει επίσης το ότι δεν γίνεται λόγος για συνομιλίες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων, αλλά για την αποφυγή “ατυχήματος”. Θα παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ και θα επανέλθουμε…