Εκκλησιαστικά “politics” με αφορμή… τα Θεοφάνια

Αναδιάταξη ισορροπιών εντός της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον, έφερε η κρίση των Θεοφανίων με την κόντρα Εκκλησίας – Κυβέρνησης. Οι «μετοχές» κάποιων μητροπολιτών –μερικοί εκ των οποίων έχουν σε βάθος χρόνου φιλοδοξίες για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο– ανέβηκαν, ενώ ορισμένων άλλων έχασαν τη δυναμική τους.

ΡΕΠΟΣΤΑΖ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδικότερα, οι χειρισμοί που έγιναν κατά τη μίνι κρίση των σχέσεων Εκκλησίας – Κυβέρνησης άφησαν το αποτύπωμά τους στον ενδοεκκλησιαστικό χάρτη. Ενδεικτικά, ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας και ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ εξασφάλισαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που αποφάσισε άνοιγμα των ναών τα Θεοφάνια παρά την κυβερνητική απόφαση, να μην υπάρξει καμία διαφοροποίηση από την πρόταση του Αρχιεπισκόπου, είτε προς μια ευνοϊκότερη είτε προς μια σκληρότερη εκδοχή.

Οι λεπτές ισορροπίες έπρεπε να τηρηθούν σε μια συγκυρία που ο εκκλησιαστικός λαϊκισμός και η πλειοδοσία των γνωστών ακραίων κύκλων βρήκαν ακριβώς το πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν, το οποίο δεν είχαν βρει ποτέ ξανά από την αρχή της πανδημίας. Η αποστολή τους ήταν δύσκολη αλλά πέτυχαν απολύτως.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος τηλεφώνησε σε πλήθος ιεραρχών για να έχει τη σύμφωνη γνώμη τους στην πρότασή του και να μην υπάρξουν παρατράγουδα. Ταυτόχρονα το «βαρύ πυροβολικό» της Ιεραρχίας άρχισε τη δράση του.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος ανήρτησε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το οποίο όχι απλώς στήριζε τον Αρχιεπίσκοπο αλλά έδινε τη μάχη υποστήριξης της πρότασης του Ιερωνύμου σαν να ήταν δική του. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ