Εκεί θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών

Στο πλαίσιο του σχεδίου της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για τους αιτούντες άσυλο, θα δημιουργήσει αντικίνητρο για την άφιξη νέων μεταναστών. Κι αυτό, επειδή τώρα αυτοί εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι αιτήσεις λιμνάζουν για αρκετά χρόνια και ως εκ τούτου αυτοί παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν, επίσης, ότι η δημιουργία κλειστών φυλασσόμενων κέντρων θα αμβλύνει τις κλιμακούμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Μέχρι τώρα, σε κλειστά κέντρα, όπως η Αμυγδαλέζα, κρατούνται μόνο όσοι είναι υπό απέλαση.

Με τη διάταξη του Άρθρου 46 του νέου νόμου για το άσυλο εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη η δυνατότητα κράτησης αυτού που έχει υποβάλει αίτηση για άσυλο. Η κράτηση αυτή μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες ή –κατά μια άλλη ερμηνεία– έως 36 μήνες. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει οκτώ στρατόπεδα σε κλειστά κέντρα για μετανάστες που δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ.

Τα στρατόπεδα που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό είναι το 547ο Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών στη Σπάρτη, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα, το 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ στην Τρίπολη, το Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, ή εναλλακτικά το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στην Λαμία, το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι και το Κέντρο Υγειονομικού στην Άρτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε τουλάχιστον από αυτά τα στρατόπεδα θα επιλεγούν κατά τρόπο που να διασφαλίζεται πως οι αλλοδαποί δεν θα ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ