Είπαμε στους Τούρκους να αφήσουν το S-400… Ναι Μάικ Πομπέο αλλά σας “γείωσαν”!

Η διεξαγωγή των δοκιμών από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 είναι ανησυχητική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την Τρίτη. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας για την επίλυση του προβλήματος βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να δει την Άγκυρα να απομακρύνει τους S-400 από το έδαφός της.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

“Εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη και συνεχίζουμε να μιλάμε στους Τούρκους σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διέξοδος. Δεν θέλω να προτρέξω για τι μπορεί να κάνει ή όχι ο πρόεδρος. Αλλά οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι θέλουμε να δούμε την Τουρκία να εγκαταλείπει την πλήρη λειτουργία του συστήματος S-400”, πρόσθεσε ο κ. Πομπέο.

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν απέναντι για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος, το οποίο η Αμερική υποστηρίζει ότι δεν είναι συμβατό με τον οπλισμό του ΝΑΤΟ και αποτελεί απειλή για τα αεροσκάφη F-35 stealth, τα οποία κατασκευάζει η Lockheed Martin.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φιλοξένησε τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια συνάντηση την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε ως “θαυμάσια”. Ωστόσο, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν έκαναν πρόοδο στο αδιέξοδο των S-400.