Είναι πράγματι το κινεζικό μαχητικό 5ης γενιάς J-20 ανώτερο του F-35;

Το κινεζικό μαχητικό stealth 5ης γενιάς J-20 θεωρείται ένα από τα πλέον προηγμένα του κόσμου και εφάμιλλο του αμερικανικού F-22 και του ρωσικού T-50. Σύμφωνα δε με τους Κινέζους είναι ανώτερο του αμερικανικού F-35. Ισχύει όμως ο ισχυρισμός αυτός; Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ το J-20 έχει μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο οπλικό φορτίο από το F-35, στοιχεία που του επιτρέπουν να εκτελεί την βασική του αποστολή, αυτή της αεροπορικής υπεροχής.

Και αλλού: «Το κινεζικό J-20 είναι το κορυφαίο μαχητικό 5ης γενιάς του κόσμου». Αν και δεν υπάρχουν ακριβή κριτήρια κατάταξης, όλοι συμφωνούν ότι ένα μαχητικό 5ης γενιάς πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά stealth, υπερηχητική ταχύτητα πλεύσης και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Δεν είναι εύκολο να γίνει σύγκριση και διότι οι Κινέζοι δεν αποκαλύπτουν και πολλά για το νέο τους μαχητικό.

Το J-20 είναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο μαχητικό με πτερύγια canards και σχεδίαση stealth. Σε σχέση με το F-35 έχει μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, μεταφέρει περισσότερο καύσιμο και μεγαλύτερο οπλικό φορτίο. Είναι μεγάλο σε μέγεθος (πάνω από 18 μ. μήκος) κάτι που φανερώνει τις παραπάνω του ιδιότητες.

Στο εμπρόσθιο τμήμα του μοιάζει πολύ με το F-35. Το J-20 χρησιμοποιεί τους κινητήρες WS-10B που αποτελούν εξέλιξη των κινητήρων WS-10 τους οποίους χρησιμοποιούν τα μαχητικά J-10 και J-11.

Ο λόγος ώσης προς βάρος των εν λόγω κινητήρων όμως δείχνει ότι μόνο με τη χρήση μετακαυστήρα μπορεί το μαχητικό να επιτύχει υπερηχητικές ταχύτητες. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τον WS-10B καθώς ο ανώτερος W-15 δεν έχει τελειοποιηθεί.

Στην άλλη πλευρά τα F-22 και F-35χρησιμοποιούν τους δοκιμασμένους κινητήρες της Pratt & Whitney. Οι κινητήρες P&W F-119 επιτρέπουν στο F-22 να επιτυγχάνει υπερηχητική ταχύτητα χωρίς την χρήση μετακαυστήρα γεγονός που του επιτρέπει να παραμένει «αόρατο», αντίθετα με τα κινεζικά J-20 και J-31.

Όσον αφορά το κόστος το F-35A κοστίζει αυτή την στιγμή 98 εκ. δολάρια ανά μονάδα χωρίς κινητήρα, αλλά το κόστος του θα πέσει στα 85 εκ. όταν τεθεί σε πλήρη παραγωγή. Αντίστοιχα το κόστος του J-20 υπολογίζεται μεταξύ 30 και 50 εκ. δολάρια ανά μονάδα.

Όσον αφορά το ραντάρ, το F-35 είναι εφοδιασμένο με το AN/APG-81, τύπου AESA-της Northrop Grumman Electronic Systems που λειτουργεί σε συνδυασμό με το Electro-Optical Targeting System (EOTS) του αεροσκάφους. Το J-20 θεωρείται πως διαθέτει προηγμένο ραντάρ αλλά τίποτα δεν είναι γνωστό.

Η σύγκριση μεταξύ των δύο αεροσκαφών δεν είναι εύκολη. Αυτό που κυρίως βαραίνει υπέρ του αμερικανικού είναι ότι πετά εδώ και χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί και σε επιχειρήσεις. Το J-20 δείχνει εντυπωσιακό στα χαρτιά αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα αποδώσει σε επιχειρησιακές συνθήκες.

Επίσης ο χρόνος ανάπτυξης του κινεζικού μαχητικού ήταν σχετικά σύντομος και εντάχθηκε ταχύτατα σε υπηρεσία. Το αεροσκάφος άρχισε τις δοκιμές το 2011 και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2017. Οι Αμερικάνοι σπατάλησαν δεκαετίες για την ανάπτυξη των F-22 και F-35 και ακόμα κα μετά την ανάπτυξή τους πολλές αλλαγές έχουν γίνει. Οι ΗΠΑ δαπάνησαν επίσης τεράστια ποσά.