Είναι οριστικό: Στο υπ. Ανάπτυξης περνάει από το ΥΠΟΙΚ η ΕΑΒ, ώρα για αποφάσεις

Μια εξαιρετικής σημασίας εξέλιξης πληροφορήθηκε πριν από λίγο το DP, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε μια πολύ σημαντική απόφαση που σχετίζεται με την προσπάθεια εξασφάλισης του μέλλοντος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Η κυβέρνηση αντελήφθη το πρόβλημα των πολλαπλών αρμοδιοτήτων που εξουδετερώνει κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην εταιρία και αποφάσισε να δώσει την αρμοδιότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) με αριθμό 217 και ημερομηνία 10 Νοεμβρίου 2020. Όπως είχαμε γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν για το θέμα, η ΕΑΒ τελούσε υπό τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) που δεν είχε τη δυνατότητα να δαπανήσει τον χρόνο που απαιτείται για πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η δε οπτική που είχε απέναντι στο θέμα διαχρονικά, ήταν αυτή της αποπληρωμής του τεραστίου χρέους της εταιρίας, καθώς έβρισκαν το θέμα συχνά πυκνά απέναντί τους στις διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς”. Όταν όμως έχεις μια εταιρία η οποία είναι στρατηγικής σημασίας λόγω του ρόλου της στην εθνική άμυνα και επί της ουσίας δεν υφίσταται επιλογή να χαθεί, τότε θα πρέπει οι αλλαγές να συνδεθούν με την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Και μόνο με αυτή τη λογική, η λύση που επελέγη είναι απολύτως λογική. Ωστόσο, όλα κρίνονται στην πράξη. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι γρήγορες, ριζοσπαστικές και να υποστηριχθούν πολιτικά. Πάνω από όλα, θα πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί η εταιρία από παθογένειες του παρελθόντος, οι περισσότερες εκ των οποίων οφείλονταν στην διακομματική “πολιτική διαχείριση”, που σημαίνει “αξιοποίηση” για πολιτικούς λόγους.

Ας μείνουμε όμως στη σημασία Που έχει η λήψη μιας σωστής απόφασης, κι ας ελπίσουμε ότι για το καλό της εθνικής άμυνας θα συμπεριφερθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπεύθυνα, ώστε να δρομολογηθεί η αναστροφή της κατάστασης.