Εγκρίθηκε η πώληση AAV-7 στην Ισπανία έναντι… τσουχτερού τιμήματος

Την πώληση συνολικά 11 αμφίβιων τεθωρακισμένων ερπυστριοφόρων αμφίβιων οχημάτων στην Ισπανία ενέκρινε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για συνολικά 8 οχήματα μεταφοράς προσωπικού AAVP7A1, 2 οχήματα διοίκησης AAVC7A1 και ένα όχημα περισυλλογής AAVR7A1 τα οποία θα πουληθούν στην Ισπανία μαζί με τα ανταλλακτικά, τα εργαλεία επισκευών, τη σχετική βιβλιογραφία και την παροχή της αναγκαίας εκπαίδευσης έναντι 107 εκατ. δολαρίων.

Τα οχήματα αυτά είναι εξοπλισμένα με την πρόσθετη θωράκιση τύπου Enhanced Armor Applique Kits (EAAK). Κύριος ανάδοχος του προγράμματος είναι η αμερικανική θυγατρική της εταιρείας BAE Systems.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει εντός του 2019 συνολικά 18 οχήματα μεταφοράς προσωπικού AAVP7A1, ένα οχήματα διοίκησης AAVC7A1 και ένα όχημα περισυλλογής AAVR7A1 δωρεάν από τις ΗΠΑ με τα έξοδα μεταφοράς να καλύπτονται επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι κάθε όχημα AAVP7A1 μπορεί να μεταφέρει 25 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες. Το όχημα προωθείται από ένα κινητήρα diesel Detroit 8V-53T (P-7) απόδοσης 400 ίππων που επιτρέπουν στο AAVP7A1 να κινείται στο νερό με ταχύτητα 13,2 χλμ / ώρα, και 24-32 χλμ / ώρα εκτός δρόμου.

Το όχημα διαθέτει επαρκή οπλισμό ο οποίος αποτελείται από ένα πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 χλστ και ένα πολυβομβιδοβόλο τύπου Mk19 των 40 χλστ. Μετά από δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν το όχημα AAVR7A1 πιστοποιήθηκε ότι μπορεί να επιχειρεί από τα αποβατικά πλοία του ΠΝ κλάσης Ιάσων.