Έφτασε στη Ρεβυθούσα το πρώτο πλοίο με αμερικανικό φυσικό αέριο

Με ανακοίνωσή του, ο ΔΕΣΦΑ ενημερώνει πως στις 30/12 έφτασε το πρώτο αμερικανικό φορτίο ΥΦΑ από σχιστολιθικό αέριο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα.

Σημειώνεται, δε, στην ανακοίνωση, πως η έλευση του πρώτου φορτίου αμερικανικού LNG στη Ρεβυθούσα σηματοδοτεί θετικές εξελίξεις για την προμήθεια και την ασφάλεια εφοδιασμού ΦΑ στην περιοχή, καθιστώντας προοδευτικά την Ελλάδα σημαντικό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση σημειώνεται:
Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018 το ελληνικών συμφερόντων νεόκτιστο δεξαμενόπλοιο LNG “Maria Energy” του εφοπλιστικού ομίλου Τσάκος έδεσε στον προβλήτα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα για να εκφορτώσει spot φορτίο ΥΦΑ της αμερικανικής εταιρείας Cheniere, ποσότητας 168.000 m3 (1.772.400Mw), το οποίο εισάγει στην Ελλάδα η ΔΕΠΑ.

Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό φορτίο ΥΦΑ από σχιστολιθικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα και το πρώτο που θα παραδοθεί από το νέο τερματικό σταθμό της Cheniere στο Corpus Christi του Τέξας και θα εκφορτωθεί στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, στην 3η δεξαμενή, χωρητικότητας 95.000 m3, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη.

Υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν περίπου 27 ώρες για να ολοκληρωθεί η εκφόρτωση και στις τρεις δεξαμενές και είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο των διαστάσεων του “Maria Energy” πραγματοποιεί εκφόρτωση στον Σταθμό της Ρεβυθούσας.

Η Ρεβυθούσα, υποδεχόμενη το πρώτο αμερικανικό φορτίο ΥΦΑ, ανοίγει το δρόμο για νέες προοπτικές στην προμήθεια φυσικού αερίου και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και ασφάλεια εφοδιασμού στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας την Ελλάδα σημαντικό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου σ’ ολόκληρη την περιοχή.