Εφοδιασμένα με σύστημα CEC τα νέα ιαπωνικά αντιτορπιλικά Aegis (vid.)

Η Ιαπωνία καθέλκυσε το πρώτο νέας γενιάς αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων με την Κίνα να την κατηγορεί για απόπειρα αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Το κόστους 1,5 δισ. δολαρίων σκάφος είναι το έβδομο του ιαπωνικού ναυτικού που διαθέτει το σύστημα Aegis αλλά θα είναι και το πρώτο που θα διαθέτει το προηγμένο σύστημα Cooperative Engagement Capability (CEC). Με εκτόπισμα 8.200 τόνων και μήκος σχεδόν 170 μέτρων, αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2020.

Το αμερικανικό CEC επιτρέπει την διαχείριση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την τακτική κατάσταση και τους εχθρικούς στόχους μεταξύ συμμαχικών ναυτικών. Η διανομή πληροφοριών δεδομένων ραντάρ και δεδομένων βολής είναι πλέον δυνατή.

Τα εφοδιασμένα με το σύστημα αυτό σκάφη μπορούν να αναχαιτίσουν επερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και να παρακολουθούν δεκάδες στόχους ταυτόχρονα, βάλλοντας παράλληλα πυραύλους SM-3 Block IIA.

Η Ιαπωνία θα έχει οκτώ αντιτορπιλικά συστήματος Aegis με αντιβαλλιστικές ικανότητες μέχρι το 2021. Το Τόκιο παραμένει προβληματισμένο και μετά την διαφαινόμενη προσέγγιση ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας. Παράλληλα με τη ναυπήγηση των δύο αντιτορπιλικών της κλάσης Mayaσχεδιάζει την ανάπτυξη και στο έδαφός της αντιβαλλιστικών πυραύλων συστήματος Aegis.

Η Ιαπωνία χρειάζεται επειγόντως να αναβαθμίσει τις αμυντικές τις ικανότητες έναντι του κινεζικού ναυτικού στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (Ντιαόγιου για τους Κινέζους) στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Το ιαπωνικό Ναυτικό διαθέτει τέσσερα αντιτορπιλικά κλάσης Kongo, που καθελκύστηκαν το 1993 και δύο σκάφη κλάσης Atago. Το αντιβαλλιστικό σύστημα Aegis θα επιτρέψει στα ιαπωνικά σκάφη να αντιμετωπίσουν και πυραύλους μικρού-μέσου βεληνεκούς όπως αυτούς που διαθέτουν Κίνα και Βόρεια Κορέα. ΗΠΑ και Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες που θα αναπτύξουν το αντιβαλλιστικό σύστημα Aegis.

Σύμφωνα με αναλυτές η ικανότητα της Ιαπωνίας να διαθέτει αντιπυραυλικά συστήματα επί πλοίων θα καταστήσει υποφερτή την έλλειψη αεροπλανοφόρων. Οι ικανότητες αυτές, ειδικά μέσω του συστήματος CEC θα επιτρέψουν στην Ιαπωνία να αναπτύσσει σκάφη της μακριά από τα χωρικά της ύδατα.