ΕΕΝΕ: “Ιδού πως θα σταθεί ξανά η Ελλάδα αυτόνομη στα πόδια της”

Η Ελλάδα για να ξανασταθεί στα πόδια της χρειάζεται τρία συστατικά: Εξωστρέφεια, Καινοτομία, επαναβιομηχανοποίηση», τονίζει σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος του EFA GROUP και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

«Η κρίση ανέδειξε τα ευάλωτα σημεία της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, θέτοντας νέες προτεραιότητες και επιβάλλοντας τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων που θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης» τονίζει ο κ. Χατζημηνάς και περιγράφει στο iefimerida.gr το νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση που ενέσκηψε με την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως τονίζει, η κρίση που αντιμετωπίζουμε, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, είναι πρωτοφανής, για αυτό και τώρα είναι τεράστια η ευθύνη να διασφαλίσουμε το αύριο σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα γι’ αυτό το σκοπό η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) παρουσίασε ένα πλέγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προτάσεων τις οποίες και κατέθεσε σε συνάντηση του Προεδρείου της με το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης.

«Αυτό που θέλουμε να καταδείξουμε είναι ότι πρέπει να μετασχηματιστεί το σημερινό εύθραυστο παραγωγικό μας μοντέλο και να εστιάσει σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην ανασύνταξη του πρωτογενή τομέα και της βιομηχανίας, και όλου του φάσματος της παραγωγής. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία η Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της περισσότερο αυτοδύναμη, λιγότερο εξαρτώμενη και περισσότερο ανταγωνιστική», τονίζει ο κ. Χατζημηνάς.

Ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που προτείνει είναι η μείωση της φορολογίας νομικών προσώπων από το 24% στο 20%, αλλά και γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν προβαίνουν σε απολύσεις και τα κέρδη τους κινούνται στα ίδια πλαίσια με πέρυσι ή έστω ανάλογα με τη μείωση του ΑΕΠ.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η αγροτική παραγωγή και η συναφής βιομηχανική μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, λόγω των νέων ψηφιακών εφαρμογών μετασχηματίζεται ραγδαία, κάνοντας πιο ελκυστικό τον τομέα αυτό και στους νέους ανθρώπους.

Προτείνει ισχυρότερα κίνητρα ώστε το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό να στραφεί και στην αγροτική παραγωγή και στην έξυπνη επαναβιομηχανοποίηση της χώρας μας. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κρίστιαν Χατζημηνά στο iefimerida.gr