ΕΕ: “Ωτακουστές” στην τηλεδιάσκεψη! “Κυρώσεις” στην Τουρκία; Αστειεύεστε!

Την αντιφατική στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία αποτυπώνουν τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 19 Νοεμβρίου, κύριο θέμα της οποίας ήταν οι σχέσεις με την Τουρκία. Ενώ οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών χρησιμοποίησαν αυστηρή γλώσσα, ο όρος “κυρώσεις” δεν ακούστηκε. Όλοι ανεξαιρέτως προτίμησαν τον όρο “περιοριστικά μέτρα”, που παραπέμπει σε σαφώς ηπιότερη στάση. Ας σημειωθεί ότι η ΕΕ χρησιμοποιεί τον όρο “κυρώσεις” για τη Ρωσία. Επίσης, δεν ακούστηκε τίποτα για το πάγωμα της παράδοσης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, το οποίο υποτίθεται πως θα έμπαινε στο τραπέζι.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Το SLpress.gr δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το τι ακριβώς ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη από όσους έλαβαν τον λόγο. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η ηχηρή σιωπή του Γερμανού και του Ισπανού υπουργού, οι κυβερνήσεις των οποίων, επικουρούμενες κι από άλλες, πρωτοστατούν παρασκηνιακά για να ρίξουν την Τουρκία στα μαλακά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Για την Ανατολική Μεσόγειο σιωπηλοί έμειναν επίσης ο Πορτογάλος, ο Σουηδός, ο Φινλανδός και οι Ανατολικοευρωπαίοι υπουργοί.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γερμανός και ο Ισπανός (και ο Πορτογάλος και ο Σλοβένος) μίλησαν μόνο για να προτείνουν το ζήτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στον διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα διπλωματικό ελιγμό, που σκοπό έχει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να παγώσει η λήψη μέτρων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας στο όνομα της ανάγκης συντονισμού με την Ουάσιγκτον.

Η εισήγηση Μπορέλ στους ΥΠΕΞ της ΕΕ
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Μπορέλ, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια «προκλητική». Ενημέρωσε τους υπουργούς ότι τηλεφώνησε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ για να του δηλώσει πως η ΕΕ τάσσεται υπέρ της διζωνικής ομοσπονδίας.

Όπως είπε, έλαβε την απάντηση ότι η τουρκική πλευρά είναι υπέρ των δύο κρατών. Ο Μπορέλ υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό επί τη βάσει του «κεκτημένου της διαπραγμάτευσης στο Κρανς Μοντανά». Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μπορέλ είπε… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ