ΕΕ: Προειδοποιεί την Ουγγαρία να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα την ουγγρική κυβέρνηση, που έκλεισε και πάλι τα σύνορα λόγω της πανδημίας, να μην κάνει διακρίσεις στη βάση της εθνικότητας και υπενθύμισε τη σημασία της «ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν».

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ανακοίνωσε στο Twitter πως έστειλε σχετική επιστολή στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.

Η Ουγγαρία προβλέπει εξαιρέσεις στην απαγόρευση πρόσβασης στην επικράτειά τους κυρίως για τους πολίτες των υπόλοιπων χωρών της «ομάδας του Βίσεγκραντ» (Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Πολωνία) που παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για την Covid-19 λιγότερο από πέντε μέρες προηγουμένως.

«Σήμερα (η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων) Ίλβα Γιόχανσον και εγώ στέλνουμε επιστολή στην ουγγρική κυβέρνηση υπενθυμίζοντας τη σημασία να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν και να εφαρμοστούν μέτρα στα σύνορα με τρόπο που να μην εισάγουν διακρίσεις για όλους τους πολίτες και κατοίκους της ΕΕ», έγραψε στο Twitter o Βέλγος Επίτροπος.

«Κάθε μέτρο που δεν σέβεται τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου πρέπει βεβαίως να αποσύρεται αμέσως», συνέχισε. Οι Επίτροποι αναμένεται να συναντηθούν με τις ουγγρικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσουν «περισσότερες πληροφορίες».

«Δεν είναι δυνατό να υφίσταται μια διάκριση στη βάση της εθνικότητας ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες», υπενθύμισε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Κρίστιαν Βίγκαντ, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Αντιμέτωπη με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία που ελήφθησαν με διαφορετικό τρόπο από τα κράτη μέλη στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, η Κομισιόν προτείνει επίσης καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους 27 και εναρμόνιση των κριτηρίων για τον προσδιορισμό των επικίνδυνων ζωνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ