Δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα ο ιδιωτικός στρατός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν SADAT;

Εν μέσω μίας αδιάκοπης επίδειξης ισχύος στο Αιγαίο και μίας διάθεσης ελέγχου όλης της Κύπρου, η Άγκυρα σχοινοβατεί. Στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένονται επιθετικές κινήσεις με σκοπό να αποσπάσει μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο, ειδικά μετά την ανακάλυψη κοιτάσματος στο οικόπεδο 10 από την ExxonMobil. Η αδυναμία του Ταγίπ Ερντογάν να εμποδίσει τη γεώτρηση της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας πιθανό να τον εξωθήσει σε κάποιου είδους τετελεσμένο. Πέρα, όμως, από την εμφανή όψη, δεν αποκλείεται να αναληφθούν δράσεις και στην αφανή.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν διαθέτει μόνο τους μηχανισμούς του τουρκικού κράτους, τους οποίους μετά τις μαζικές εκκαθαρίσεις ελέγχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Διαθέτει και μία παρακρατική στρατιωτική οργάνωση που έχει ιδρυθεί το 2012 για μυστικές επιχειρήσεις σε αραβικές χώρες. Στη συνέχεια, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος τη χρησιμοποίησε για να εξαρθρώσει το δίκτυο του άλλοτε συμμάχου του Φετουλάχ Γκιουλέν. Είναι η ίδια αυτή παρακρατική οργάνωση που πρωτοστάτησε στην αντίσταση εναντίον των πραξικοπηματιών τον Ιούλιο του 2016.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ποντάριζε στην άρτια εκπαιδευμένη οργάνωση, η οποία κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα μίας ιδιωτικής εταιρείας στρατιωτικών συμβούλων και εκπαίδευσης ονόματι SADAT. Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία διαφημίζει ότι «είναι η πρώτη και η μοναδική εταιρεία στην Τουρκία που παρέχει διεθνώς στρατιωτική συμβουλευτική, εξοπλισμό και εκπαίδευση, είτε πρόκειται για συμβατικό πόλεμο, είτε για ειδικές αποστολές».

Η ύπαρξη της εταιρείας έγινε ευρέως γνωστή και συνδέθηκε με τον Ερντογάν από τις αποκαλύψεις του whistleblower (πληροφοριοδότης του Διαδικτύου) Avni με πάνω από 3.000.000 ακολούθους στο Twitter.

Ο Avni αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι στην πραγματικότητα ένας μυστικός ιδιωτικός στρατός, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί μαζί με την προσωπική φρουρά του Ερντογάν. Έχει την αμέριστη υποστήριξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ας σημειωθεί ότι οι επίμονες προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει κοινοβουλευτικό έλεγχο γι’ αυτή την υπόθεση έχουν πέσει στο κενό.

Ο ισλαμιστής ταξίαρχος

Η εταιρεία έχει ήδη πλούσια δράση, καθώς μετράει σχεδόν επτά χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, ακριβώς αμέσως μετά από το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης. Από τότε, στο τιμόνι της βρίσκεται ο απόστρατος ταξίαρχος του τουρκικού στρατού Αντνάν Τανρίβερντι, ο οποίος έχει γεννηθεί στις 8 Νοεμβρίου του 1944 στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο σπούδασε ζωολογία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το 1964 εισήλθε στη Στρατιωτική Ακαδημία και αποφοίτησε ως αξιωματικός πυροβολικού με διακρίσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε προαχθεί στον βαθμό του συνταγματάρχη. Αμέσως μετά την αποστρατεία του με τον βαθμό του ταξιάρχου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα πριν ιδρύσει τη SADAT.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η εταιρεία του «παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και στρατιωτικών συμβούλων καθώς και εξοπλισμό σε 22 τουρκικά (εννοεί κεντροασιατικά) και μουσουλμανικά κράτη». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «ενώ θα το επιθυμούσε διακαώς, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις σχετικές ανάγκες και των 60 μουσουλμανικών κρατών του κόσμου».

Αν και όταν ήταν εν ενεργεία είχε τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του τουρκικού στρατού, η καριέρα του έληξε πρόωρα. Το 1996 αποπέμφθηκε από τους κεμαλικούς με την κατηγορία ότι ασκούσε ακραία ισλαμική προπαγάνδα, η οποία ήταν σε αντίθεση με το κοσμικό κράτος. Η ισλαμική ιδεολογία του και η αποπομπή του τον έφερε στον κύκλο των συνεργατών του Ερντογάν. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟ… ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ SEDAT ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ