Τα ελληνικά Gladiator και η “επί θανάτου έξοδος” της ΕΒΑ… Δόξα στον αέρα

Όταν ο γελοίος Ιταλός δικτάτορας Μουσολίνι κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα η μικρή ελληνική αεροπορία (τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία – ΕΒΑ) διέθετε δύο διπλάνα καταδιωκτικά Gloster Gladiator Mk I δωρεά του ομογενούς Στυλιανού Σαρπάκη. Τον Δεκέμβριο του 1940 η ΕΒΑ ήταν ήδη εξαντλημένη στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη ιταλική αεροπορία (Regia Aeronautica).

Έτσι αποφασίστηκε η ενίσχυση της ΕΒΑ με βρετανικά Gladiator. Στο διάστημα Δεκεμβρίου 1940 – Απριλίου 1941 παραδόθηκαν 14 – 19 αεροσκάφη τα οποία διατέθηκαν στην 21η Μοίρα Διώξεως. Τα βρετανικά Gladiator ήταν Mk I και Mk II. Στη μοίρα διατέθηκε και το ένα αεροσκάφος που είχε δωρίσει στην ΕΒΑ ο Σαρπάκης. Το άλλο είχε καταστραφεί σε ατύχημα. Από τα Gladiator 8 ανήκαν στην 112η Μοίρα της RAF. Άλλα 6 διατέθηκαν από τη μαχόμενη στην Ελλάδα 80η Μοίρα της RAF.

Τα αεροσκάφη παραδόθηκαν με μεγάλες ελλείψεις απαρτίων και με καταπονημένους κινητήρες. Παρόλα αυτά η 21η Μοίρα, υπό τη διοίκηση του σμηναγού Ιωάννη Κέλλα, κατέστη υπηρεσιακή στις 23 Δεκεμβρίου και μεταφέρθηκε από την Ελευσίνα στα Ιωάννινα αντικαθιστώντας την βρετανική 80η Μοίρα.

Πρώτες μάχες

Τα ελληνικά Gladiator πέτυχαν την πρώτη τους κατάρριψη στις 8 Ιανουαρίου 1941, ένα CR.42. Κατόπιν όμως ο καιρός επιδεινώθηκε τόσο που οι αεροπορικές επιχειρήσεις έπαυσαν. Όταν η μοίρα διατάχθηκε να πετάξει στην Ελευσίνα για να συνοδεύσει μια νηοπομπή τα αεροσκάφη ήταν αδύνατο να απογειωθούν. Ο Κέλλας όμως ζήτησε την συνδρομή των κατοίκων και πράγματι 200 γέροι, γυναίκες και παιδιά έσπευσαν να καθαρίσουν το αεροδρόμιο!

Στις 25 Ιανουαρίου 7 Gladiator μαζί με 7 PZL P-24 της 22ης Μοίρας εκτέλεσαν περιπολία στην περιοχή Πρεμετή – Κλεισούρα. Τα Gladiator πετούσαν οι σμηναγός Κέλλας, σμηναγός Στυλιανόπουλος, υποσμηναγός Κατσαρός, ανθυποσμηναγός Μπαρδαβίλιας, επισμηνίας Κοστορίζος, επισμηνίας Στασινόπουλος και επισμηνίας Kριζόπουλος. Τα ελληνικά αεροσκάφη εντόπισαν ιταλικά βομβαρδιστικά BR.20 και τους επιτέθηκαν. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr