Δολοφονία στη Γλυφάδα: Το who is who του Βέλγου… και ένα “επίμετρο”

Ένας από τους πλέον δραστήριους εισαγωγείς κοκαΐνης από την Κολομβία στην Αμβέρσα του Βελγίου θεωρείτο από τις διεθνείς αρχές ο 47χρονος Βέλγος Κ.W (από την πόλη Βιλβόρντε της συγκεκριμένης χώρας) που δολοφονήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Βούλα!

Του ΒΑΣΙΛΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ

Ο 47χρονος είχε καταδικασθεί -όπως αποκαλύπτει «το Βήμα»- το 2014 σε φυλάκιση 12 ετών για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για ξέπλυμα χρήματος. Φέρεται ότι στο όνομά του, όπως και με συγγενικό του πρόσωπο, να είχε κι αρκετές off shore εταιρείες με έδρα στο Βέλγιο, στη Μ. Βρετανία κι αλλού.

Όμως κατόρθωσε να αποφυλακισθεί και τη τελευταία τριετία ήταν στην χώρα μας όπου εμφανιζόταν ως έμπορος ξύλων και τροφίμων. Χρησιμοποιώντας και ταξιδιωτικά έγγραφα με το ψεύτικο όνομα «Γιώργος Χριστόφορος» και φερόταν γεννηθείς το 1976.

Ο 47χρονος που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από επιβάτες μοτοσικλέτας έξω από το σπίτι του στην οδό Δωδεκανήσου στην Βούλα, είχε κατηγορηθεί μαζί έναν 55χρονο Βέλγο μεγαλέμπορο κοκαΐνης, επίσης με έδρα στην Αμβέρσα.

Οι δύο αλλοδαποί διακινητές δημιούργησαν εταιρείες μεταφορών στη Νότια Αμερική, οργάνωναν υποτιθέμενες νόμιμες μεταφορές ανανά, σπαραγγιών ή δομικών υλικών τα οποία χρησιμοποιούσαν ως προκάλυμμα μεταφοράς κοκαΐνης κι άλλων ναρκωτικών ουσιών. Χρησιμοποιώντας ως προσωπικό εργαζόμενους σε εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων στην Αμβέρσα.

Σύμφωνα με αναφορές ξένων διωκτικών αρχών ο 47χρονος μαζί με τον συνεργό του είχαν επιχειρήσει να εισαγάγουν από τον Παναμά έναν τόνο κοκαΐνης και οργάνωσαν μια άλλη μεταφορά εκατοντάδων κιλών κοκαΐνης από το Περού.

Από τη Βενεζουέλα, πραγματοποιήθηκε μεταφορά 400 κιλών ναρκωτικών ενώ υπήρχαν υπόνοιες εμπλοκής τους σε εισαγωγή 3,8 τόνων κάνναβης, επίσης από τη νότιο Αμερική. Επίσης ο συνεργός του δολοφονηθέντα στην Βούλα είχε… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΟ DP: Το ρεπορτάζ του πολύπειρου συναδέλφου είναι συναρπαστικό. Εμείς θα προσθέσουμε δυο σκέψεις οι οποίες μπορεί να έχουν, μπορεί όμως και να μην έχουν σχέση με το ρεπορτάζ. Είναι σκέψεις που γεννήθηκαν διαβάζοντας τα στοιχεία της υπόθεσης δολοφονίας, όπως αυτά ερχόντουσαν στο φως της δημοσιότητας… Τροφή για σκέψη από την πλευρά αρμοδίων, εντός ή εκτός της χώρας.

Πρώτη παρατήρηση, είναι ότι τέτοια κυκλώματα, πολύ συχνά χρησιμοποιούνταν από μυστικές υπηρεσίες για να γίνονται και άλλες δουλειές. Αντάλλαγμα, φυσικά, ήταν ένας βαθμός ασυλίας στο να κάνουν τις δουλειές τους. Το χρήμα πολύ. Κάποιος θα την κάνει την δουλειά…

Δεν είναι μυστικό ότι οι ίδιες οι μυστικές υπηρεσίες ερχόντουσαν σε σύγκρουση με αντίστοιχες του ιδίου κράτους από το οποίο προέρχονταν, καθώς ο ένας ασχολείται με την εθνική ασφάλεια και ο άλλος με την επιβολή του νόμου. Η σύγκρουση αναπόφευκτη. Συνήθως επικρατούσαν οι πρώτες…

Αυτές οι δοσοληψίες του οργανωμένου εγκλήματος με τις μυστικές υπηρεσίες μπορεί να εκτραπούν για διάφορους λόγους που δεν έχει νόημα να καταγράψουμε εδώ ως σενάρια. Όταν αυτό συμβεί, συνήθως τον λόγο παίρνουν τα όπλα. Δεν είναι ακριβώς εκδίκηση, αλλά αποστολή μηνύματος προς συνετισμό των επόμενων, ότι οι κανόνες σε αυτό τον κόσμο είναι αμείλικτοι…

Δεύτερη παρατήρηση, είναι ότι συνδέοντας τα παραπάνω με τη δολοφονία του Βέλγου -σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντα, διότι το όνομα και η εθνικότητα του Βέλγου υπηκόου παραμένει μυστήριο…- επιχειρηματία, τα χαρακτηριστικά της επιχειρησιακής μεθόδου που επελέγη για να εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, κάτι θυμίζουν…

Θυμίζουν καταγραφές στη βιβλιογραφία του “intelligence” και αφορούν τρόπο δράσης και τα μέσα συγκεκριμένης υπηρεσίας, ιστορικά, όταν είχε λόγους να επιθυμεί να καταλάβουν όσοι πρέπει ποιος βρισκόταν από πίσω.

Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι είναι από πίσω η συγκεκριμένη υπηρεσία που υπονοείται εδώ. Γι’ αυτό και δεν την αναφέρουμε. Γι΄αυτό και δεν αναφέρουμε αυτά τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και τα μέσα που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Όσο πιθανό είναι να εμπλέκεται, άλλο τόσο είναι, θεωρητικά, και η χρήση της μεθόδου από κάποιον άλλο, υπηρεσία ή… ιδιώτη, που αντιθέτως επιθυμεί να μην ανιχνευθεί και επιχειρεί να στρέψει την προσοχή προς κάποια άλλη κατεύθυνση. Όμορφος κόσμος…