Δίνουν χρόνο στην Τουρκία; Αναβολή της συνόδου κορυφής… 1η Οκτωβρίου

Προσχηματική αφορμή ή πραγματικός λόγος; Το γεγονός είναι ότι ο κορoνοϊός οδήγησε σε αναβολή την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη και Παρασκευή 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ένας φρουρός ασφαλείας με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντοπίστηκε θετικός στην Covid-19 και το απόγευμα της Τρίτης ανακοινώθηκε απλώς ότι εξ αυτού του λόγου η σύναξη των Ευρωπαίων ηγετών μετατίθεται κατά μία εβδομάδα και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου.

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου πληροφορήθηκε σήμερα ότι ένας φύλακας ασφάλειας, με τον οποίο ήρθε σε επαφή στις αρχές την περασμένη εβδομάδα, διαγνώστηκε θετικός σε κορονοϊό», έγραψε στο τουίτερ ο Barend Leyts, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Barend Leyts, ανακοινώνοντας την αναβολή της Συνόδου Κορυφής κατά μία εβδομάδα. Η μετάθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά μία εβδομάδα ανακοινώθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη της Άγγελα Μέρκελ και του Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την οποία ανακοινώθηκε και η απόφαση για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο χρόνος πραγματοποίησης του 61ου γύρου των άτυπων συνομιλιών ανάμεσα σε διπλωματικές αντιπροσωπείες από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανακοινώθηκε, παρά μόνο προσδιορίστηκε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου η ελληνική ομάδα υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη θα μεταβεί οδικώς, λόγω των περιορισμών στις πτήσεις προς την Τουρκία εξαιτίας της Covid-19. «Η αναβολή της Συνόδου Κορυφής δίνει χώρο για να τεστάρουμε τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας και χρόνο για να δοθεί κάτι που να ικανοποιεί την Κύπρο», παρατήρησε διπλωματικό στέλεχος με το οποίο συνομίλησε το protothema.gr. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή