Δημητρίτζη, ο άγνωστος θρίαμβος… Οι Βυζαντινοί ποδοπατούν Νορμανδούς

Το 1185 οι γνωστοί άρπαγες Νορμανδοί της Σικελίας που εποφθαλμιούσαν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία επιτέθηκαν, κατέλαβαν και λεηλάτησαν την Θεσσαλονίκη. Με ορμητήριο τη δεύτερη πόλη της Αυτοκρατορίας θα μπορούσαν άνετα να απειλήσουν την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη.

Στην Πόλη κυβερνούσε τότε ο σφετεριστής Ανδρόνικος Α’ Κομνηνός ο οποίος εκθρονίστηκε και σκοτώθηκε. Στον θρόνο ανήλθε ένας ανίκανος αυτοκράτορας, ο Ισαάκιος Β’ Άγγελος που όμως είχε την τύχη να έχει στην υπηρεσία του έναν άξιο στρατηγό, τον Αλέξιο Βρανά.

Οι Νορμανδοί μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης είχαν διαπράξει το σφάλμα να διασπάσουν τις δυνάμεις τους. Υποτιμώντας τους Βυζαντινούς, τους οποίους δεν θεωρούσαν ισάξιούς τους αντιπάλους έστειλαν ένα σώμα τους για να καταλάβει την περιοχή του Στρυμόνα, τις Σέρρες και την Αμφίπολη. Ένα δεύτερο σώμα τους κινήθηκε προς την Μοσυνούπολη με στόχο την διάνοιξη της οδού προς την Πόλη, ενώ ένα τρίτο παρέμεινε στην Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο νορμανδικό σώμα κυρίευσε τη Μοσυνούπολη και εξασφάλισε το εφαλτήριο προς την Πόλη. Ωστόσο οι Βυζαντινοί δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη.

Αυτοκρατορική αντεπίθεση

Ο Αλέξιος Βρανάς, ενισχυμένος με μονάδες από τη Μικρά Ασία κινήθηκε αρχικά κατά της Μοσυνόπολης. Οι Νορμανδοί που είχαν καταλάβει την πόλη βγήκαν από αυτή και παρατάχθηκαν εκτός των τυχών σίγουροι για τη επιτυχία τους έναντι των «Γκριφόν» (των σκύλων Ελλήνων, όπως μας αποκαλούσαν οι εν λόγω βάρβαροι). Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr