Διεργασίες στη γερμανική ναυπηγική βιομηχανία και “γάμος” της Lürssen με…

Τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους σε σκάφη επιφανείας για αμυντικές – ναυτικές εφαρμογές σε μία νέα εταιρική οντότητα, ανακοίνωσαν οι γερμανικοί ναυπηγικοί όμιλοι Lürssen και German Naval Yards Kiel, θυγατρική του ομίλου Privinvest. Ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση με τίτλο «Συμφωνία συνεργασίας για τη γερμανική ναυπηγική βιομηχανία – ενώνοντας δυνάμεις» αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ο όμιλος Lürssen προτίθεται να δημιουργήσει μία μακρόχρονη συνεργασία με τη German Naval Yards Kiel. Για τον σκοπό αυτό τα δύο μέρη θα συνεισφέρουν τις υπάρχουσες δραστηριότητες σε σκάφη επιφανείας για αμυντικές – ναυτικές εφαρμογές σε μία κοινή εταιρία με επικεφαλής τη Lürssen, που εδρεύει στη Βρέμη.

Ο αντικειμενικός σκοπός του συνδυασμού είναι βελτίωση της δομής της γερμανικής ναυπηγικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητάς της. Αυτή την εβδομάδα, οι δύο οικογένειες που κατέχουν τις μετοχές έθεσαν με επιτυχία τα θεμέλια για την οριστική συμφωνία (υπό τη μορφή σύμβασης) για τη δημιουργία της κοινής Εταιρίας. Ο προτεινόμενος συνδυασμός υπόκειται σε έγκριση από τις σχετικές αρχές ελέγχου συγχωνεύσεων.

Ο συνδυασμός ικανοποιεί το αίτημα του γερμανικού δημόσιου για τη δημιουργία βιομηχανικών δομών που θα εγγυώνται αξιόπιστη εγχώρια διαθεσιμότητα και αποτελεσματική δομή κόστους. Εκτός από την κατασκευή πολύ καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων ναυτικών σκαφών, αυτό περιλαμβάνει επίσης και τη λειτουργική ακεραιότητα αυτών, σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους.

Η πρόσφατη κατάταξη, από τη γερμανική κυβέρνηση, του κλάδου της ναυπηγικής βιομηχανίας ως γερμανικής «βασικής τεχνολογίας» στο πλαίσιο του αναθεωρημένου «εγγράφου στρατηγικής για την ενίσχυση της γερμανικής βιομηχανίας ασφάλειας και άμυνας», υποστηρίζει το εν λόγω αίτημα.

Η ενίσχυση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας μέσω μιας συνδυασμένης οντότητας μεταξύ Lürssen και German Naval Yards Kiel, ικανοποιεί αυτούς τους στόχους και περαιτέρω αυξάνει την ικανότητα των ναυπηγείων της Βόρειας Γερμανίας και της εγχώριας εφοδιαστικής βιομηχανίας της ναυτιλίας, να ανταγωνίζονται επιτυχώς σε παγκόσμια κλίμακα.

Η γερμανική κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τον συντονιστή Ναυτιλίας, Norbert Brackmann, MdB, συμμετείχε στη διαδικασία από τα πρώτα στάδια της. Ο Brackmann, παρακολούθησε και με την εμπειρία του υποστήριξε ουσιαστικά τη διαδικασία.

Ο Iskandar Safa, Διευθύνων Σύμβουλος της Privinvest Holding SAL, της μητρικής εταιρίας της the German Naval Yards Kiel GmbH, δήλωσε σχετικά με το εν λόγω στρατηγικό ορόσημο:

Η ενοποίηση στη Γερμανία έχει καθυστερήσει πολύ. Η Γερμανία διαθέτει ναυπηγεία πρώτης κατηγορίας και εξαιρετικές τεχνολογίες. Ωστόσο, οι πελάτες μας απαιτούν συνεργάτες με επαρκή κλίμακα και δυνατότητες για την εκπλήρωση μεγάλης κλίμακας παραγγελιών στρατηγικής σημασίας.

Οι πελάτες μας μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα εάν οι εγχώριοι φορείς ενωθούν. Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση σήμερα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον εταίρο μας, τον όμιλο Lürssen.

Ο Friedrich Lürßen, μέτοχος του Ομίλου Lürssen, θεωρεί τη στρατηγική συμφωνία ως σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της ναυτικής βιομηχανίας της Γερμανίας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενοποίηση των [στρατιωτικών] ναυπηγείων μας έχει σημαντική στρατηγική αξία και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους στο μέλλον. Επιδιώκουμε αυτό το βήμα με σκοπό να παρέχουμε στον εθνικό πελάτη [γερμανικό δημόσιο] μία πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προσφορά για την προμήθεια και συντήρηση υψηλής ποιότητας ναυτικών μονάδων. Είμαστε έτοιμοι για αυτό μαζί την ομάδα των υψηλής εξειδίκευσης και προσηλωμένων στον στόχο εργαζομένων μας.

Με αυτό το στρατηγικό σχέδιο, θέλουμε επίσης να συμβάλλουμε ενεργά στην άμβλυνση των επιπτώσεων της τρέχουσας πανδημίας του κορονοϊού και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα τις θέσεις εργασίας και τις τεχνολογικές δυνατότητες της εθνικής βιομηχανίας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον νέο μας εταίρο και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουμε τα επόμενα απαραίτητα βήματα για να εφαρμόσουμε με επιτυχία τη στρατηγική ενοποίησης.

LÜRSSEN
Από το 1875, ο όμιλος εταιριών της βόρειας Γερμανίας έχει καθιερωθεί παγκοσμίως για την πολύ υψηλή ποιότητα των προϊόντων καθώς και τις καινοτόμες τεχνολογίες στα γιοτ και τις ναυτικές ναυπηγήσεις.

Ο οικογενειακής ιδιοκτησίας όμιλος που εδρεύει στη Bremen-Vegesack, εξειδικεύεται στη σχεδίαση και ναυπήγηση γιοτ και σκαφών για την ακτοφυλακή και τις ναυτικές δυνάμεις.

Ο τομέας νέων κατασκευών περιλαμβάνει επίσης εκτεταμένες υπηρεσίες after sales, συμπεριλαμβανόμενων επισκευών, ανακατασκευών συντήρησης και λογιστικής υποστήριξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με έξι εξειδικευμένες εγκαταστάσεις παραγωγής σε Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Lower Saxony και Schleswig-Holstein, η οικογενειακή επιχείρηση θα συνεχίσει να βασίζεται στις αποδεδειγμένες ναυπηγικές παραδόσεις των ναυπηγείων της Βόρειας Γερμανίας και το πάθος των εργαζομένων της. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: www.luerssen.de

GERMAN NAVAL YARDS KIEL GmbH
Η GERMAN NAVAL YARDS Kiel εξειδικεύεται στη σχεδίαση και ναυπήγηση υψηλής ολοκλήρωσης σκαφών επιφανείας περιλαμβανομένων φρεγατών, κορβετών και περιπολικών ανοικτής θάλασσας. Το ναυπηγείο στο Κίελο αποτελεί τον άμεσο διάδοχο του τομέα ναυπήγησης σκαφών επιφανείας της HDW (Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH).

Οι ιστορικές παραδόσεις της ναυπήγησης σκαφών επιφανείας για ναυτικές δυνάμεις αναβιώνουν στο ναυπηγείο μας. Σκάφη όλων των κλάσεων φρεγατών που σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία με το Ναυτικό της Γερμανίας έχουν ναυπηγηθεί στο ναυπηγείο μας. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: www.germannaval.com