Διερευνητικές: Στήνεται παγίδα για παράκαμψη των ελληνικών όρων…

Ασαφή δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί βούλησης επανάληψης των συνομιλιών με την Ελλάδα αναμένουν πολλοί ξένοι διπλωμάτες αντί της –επιβαλλόμενης– σαφούς πρόσκλησης προς την Αθήνα για επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με περιορισμένη ατζέντα και από το σημείο που διακόπηκαν το 2016.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΑΡΚΑ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η ασαφής δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποτελεί, ουσιαστικά, παγίδα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί δεν θα ικανοποιεί όλους τους όρους που θέτει η ελληνική διπλωματία για τις διερευνητικές, ενώ οι τρίτες χώρες και ειδικά οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία (που κινείται σε γραμμή βελτίωσης των σχέσεών της με την Τουρκία) υπάρχει ο κίνδυνος να κρίνουν πως η Αθήνα είναι εκείνη που δήθεν αρνείται την πρωτοβουλία της Άγκυρας.

Το παιχνίδι εντυπώσεων επιβαρύνεται από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε επιδιώξει –μέσω της διπλωματικής συμβούλου του Ελένης Σουρανή– επανάληψη των διερευνητικών πολύ νωρίτερα, ώστε να αποφύγει το “βατερλό” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης-11ης Δεκεμβρίου λόγω της μη υιοθέτησης κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους ξένους διπλωμάτες, η παγίδα (ουσίας και εντυπώσεων) που στήνει η Άγκυρα μπορεί να περιλαμβάνει και… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ