Διερευνητικές και Πενταμερής: Ελλάδα-Κύπρος “από το αυτί” στη διαπραγμάτευση

Ολοταχώς προς την παγίδα της Πενταμερούς Διάσκεψης οδηγεί ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την ελληνοκυπριακή πλευρά, πιεζόμενος υπογείως από δύο συγκεκριμένους πολιτικούς αρχηγούς και εκβιαζόμενος από τους Βρετανούς, που συνεργάζονται ακατάπαυστα με τους Τούρκους, και τα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών, που εδρεύουν στη Λευκωσία και υποστηρίζουν αναφανδόν τις τουρκικές θέσεις. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην Αθήνα με τις διερευνητικές επαφές με την κατοχική Τουρκία.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από ποιους νομίζετε; Από τους εταίρους Ευρωπαίους για να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία, για όλα τα θέματα που θέτει η Άγκυρα. Και καλώς πράττει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα δέχεται διερευνητικές ΜΟΝΟ για τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών.

Είμαστε έτοιμοι, λέει, για τις διερευνητικές, αλλά απορρίπτουμε διεύρυνση της ατζέντας… Καλώς. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υποχωρήσει από αυτή την ορθή θέση. Βεβαίως θα ήταν ορθό να απαιτούσε η Αθήνα την πλήρη παύση των τουρκικών προκλήσεων από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, πριν ξεκινήσει ο διάλογος.

Η κατάσταση στην Κύπρο είναι όπως την περιγράψαμε μέσα σε μία -στην πρώτη- παράγραφο… Είναι καταθλιπτική και επικίνδυνη. Θα περίμενε κανείς ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είχε …μάθει αφού έχει πάθει πάρα πολλές φορές. Αλλά τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Δυστυχώς… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ