Διδάγματα της Ιστορίας που ποτέ δεν αφομοιώσαμε στα ελληνοτουρκικά…

Αν ρίξουμε μια ματιά στην στατιστική “πρόοδο” που έχουν σημειώσει οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις παραβιάσεις στο Αιγαίο θα ανησυχήσουμε πολύ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ (βλ. πίνακα), η τουρκική επιθετικότητα σε λιγότερο από έξι μήνες (2019) έχει διατρήσει τα ελληνικά σύνορα πολλαπλάσιες φορές απ’ ότι στο παρελθόν.

Του ΒΑΓΓΛΕΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Ο Χουλουσί Ακάρ έχει δηλώσει μάλιστα ότι «έχουμε τη δύναμη για να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν και ταυτοχρόνως στο Αιγαίο». Την ίδια στιγμή η τουρκική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, παρά την προσωρινή σταθεροποίηση. Μήπως η κρίση που πλανάται πάνω από την Τουρκία επηρεάζει την επιθετικότητα του Ερντογάν; Αυτό πίστευε η Αθήνα τη δεκαετία του 1970 για την επιθετικότητα των τότε τουρκικών κυβερνήσεων!

Τη δεκαετία του 1970, οι διαδοχικές κυβερνήσεις Καραμανλή είχαν βάλει πλώρη για την ένταξη στην ΕΟΚ. Ενόψει λοιπόν εκείνης τη σωτήριας, όπως θεωρούσαν, πολιτικής πράξης, ανατέθηκαν στον Παναγή Παπαληγούρα τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια, το Συντονισμού και Προγραμματισμού και αυτό των Εξωτερικών (1974-1978). Πρόκειται για έναν πρωτοκλασάτο πολιτικό που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του εμπιστευόταν υπουργεία ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Τον Σεπτέμβριο του 1976 λοιπόν, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο των Times Mario Modiano, ο υπουργός ανέφερε: «καμία από τις ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι οικονομική ή κοινωνική. Η Ελλάδα δεν έχει λόγο να ανταγωνίζεται την Τουρκία σε αυτούς τους τομείς καθότι το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολλαπλάσιο της Τουρκίας.

»Δεν θα προβάλλουμε ποτέ εμπόδια σε όποια μέτρα παρθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΟΚ και ευνοούν την Τουρκία. Συνέφερε την Ελλάδα να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο της Τουρκίας καθότι έτσι, ίσως αμβλυνόταν η τουρκική επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα». Ο Έλληνας υπουργός επικαλέστηκε την οικονομία με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξηγήσει πως μπορεί να ακόμα και να επιλυθεί η ελληνοτουρκική διένεξη! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ