Διαθεσιμότητα… το μεγάλο ζητούμενο ακόμη και για μαχητικά όπως τα F-35 και F-22

Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ δήλωσε ανοικτά πως το F-35 δεν θα «πιάσει» επίπεδο διαθεσιμότητας της τάξης του 80% στο τρέχον έτος λόγω προβλήματος με τμήμα του κόκπιτ το οποίο βελτιώνει τις δυνατότητες stealth του εν λόγω μαχητικού.

«Η έλλειψη καλυπτρών συνεχίζει να αποτελεί το βασικό πρόβλημα επίτευξης της απαιτούμενης διαθεσιμότητας. Αναζητούμε και άλλες πηγές για την επίλυση του προβλήματος», ανέφερε ο Έσπερ στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. Το πρόβλημα των καλυπτρών αναφέρθηκε σε έκθεση του Government Accountability Office (GAO: Ομοσπονδιακό Γραφείο Λογοδοσίας). Η Lockheed Martin αναζητά υποκατασκευαστές για την παραγωγή επαρκούς αριθμού καλυπτρών.

«Βασικός λόγος έλλειψης ανταλλακτικών για το F-35 είναι η περιορισμένη ικανότητα επισκευών. Ο μέσος χρόνος επισκευής ενός F-35 ξεπερνά τους έξι μήνες, ή 188 ημέρες, δηλαδή πολλλάσιος του προβλεπόμενου των 60-90 ημερών», αναφέρει το GAO.

O πρώην υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις είχε ζητήσει την αύξηση των επιπέδων διαθεσιμότητας των F-35, F-22, F-16 και F-18 στο 80% έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το F-22 μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη η βάση του Tyndall από τον τυφώνα «Μάικλ». «Το ποσοστό διαθεσιμότητας των F-22 αυξάνει αλλά δεν θα φτάσει το 80 εντός του έτους», είπε ο Έσπερ. Αντίθετα η διαθεσιμότητα των F-16 υπερβαίνει το 80% ενώ γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί ο στόχος και για τα F-18.