Διάλογο – άλλοθι για τον Ερντογάν με ενορχηστρωτή την Άγγελα Μέρκελ

Η κατοχική Τουρκία απέσυρε προσωρινά το «Όρους Ρέις» από την περιοχή του Καστελόριζου, προαγγέλλοντας επάνοδο του, ενώ στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της. Η τακτική αυτή κίνηση από πλευράς Άγκυρας, αποσκοπεί στο να διευκολύνει την Άγγελα Μέρκελ, να αποφευχθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που χρονικά τοποθετείται στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Οι προθέσεις θα φανούν και στο σημερινό Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, που αναμένεται να συζητήσει το θέμα των κυρώσεων. Η Λευκωσία, επιμένει, πάντως στις κυρώσεις καθώς δεν έχει άλλη επιλογή.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

Την ίδια ώρα, η Τουρκία θεωρεί πως αυτές οι κινήσεις θα θέσουν την Αθήνα ενώπιον διλημμάτων. Είτε να υποστηρίξει τη Λευκωσία, που θα πρέπει να επιμείνει σε κυρώσεις από τη στιγμή που οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται, είτε θα διαχωρίσει τη θέση της από την Κύπρο.

Πάντως, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι μόλις το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αποχώρησε, ως αποτέλεσμα της μη ανανέωσης της NAVTEX, άρχισαν οι «συνήθεις ύποπτοι» των διπλωματικών παρασκηνίων να κάνουν λόγο για έναρξη διαλόγου, με τις ευλογίες της Μέρκελ. Σε αυτό το κλίμα εισήλθε και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Ένα διάλογο, που θα προσφέρει σε όλους άλλοθι, πλην όμως επί της ουσίας η Άγκυρα θα συνεχίζει την υλοποίηση των σχεδιασμών της στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι πρόδηλο ότι η κατοχική Τουρκία, όλη αυτή την περίοδο, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή