Διαφωνία τέως Α/ΓΕΕΘΑ με την επιστροφή των Mirage 2000BGM στη Γαλλία!

Με μια σημαντική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ,. στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, εκφράζει τη διαφωνία του με την προοπτική επιστροφής των Mirage 2000 EGM/BGM (μη εκσυγχρονισμένα) στη Γαλλία, με σκοπό τη μείωση του συμβατικού τιμήματος για την προμήθεια των σύγχρονων μαχητικών Rafale. Ας δούμε την ανάρτηση:

Ελπίζω να πρόκειται για φήμη ότι θα πωληθούν στους Γάλλους 18 παλαιότερα Mirage 2000 EGM/BGM για να μειωθεί η τιμή αγοράς των νέων αεροσκαφών Rafale που θα αγοραστούν. Ελπίζω οι αποφάσεις αυτές δεν είναι οριστικές. Με εκπλήσσει η προσέγγιση ότι θα απεμπολήσουμε σοβαρές μη εύκολα αναπληρώσιμες μαχητικές δυνατότητες για να μειώσουμε την τιμή αγοράς άλλων δυνατοτήτων.

Τα υπέροχα νέα αεροσκάφη Rafale δεν μπορούν να αναλάβουν όλο το πτητικό έργο της Πολεμικής Αεροπορίας ιδίως απέναντι σε ένα αντίπαλο που πολλαπλασιάζει καθημερινά τις δικές του μαχητικές δυνατότητες και τις χρησιμοποιεί ξεκάθαρα σαν εργαλείο επιβολής των στόχων εξωτερικής πολιτικής του.

Διακλαδικότητα σημαίνει ότι οι ΕΔ με όλες τους τις δυνατότητες θα διεξάγουν ένα μόνο πόλεμο -αν απαιτηθεί-, και ότι οι “ουρανοί θα είναι δικοί μας” και πάνω από τους στρατιώτες και τους ναύτες μας τη στιγμή που αυτοί θα εκτελούν την αποστολή τους για την υπεράσπιση της χώρας.

Κανένας δεν μπορεί να εγκαταληφθεί “μόνος”. Τίποτα δεν είναι “αλλουνού υπόθεση”. Δεν είναι εποχή για μείωση πολεμικών δυνατοτήτων. Η αύξηση και ο πολλαπλασιασμός της μαχητικής μας ικανότητος μας είναι μονόδρομος. Νομίζω ότι σ’ αυτό πρέπει να συμφωνούμε όλοι.

Ελπίζω να πρόκειται για φήμη ότι θα πωληθούν στους Γάλλους 18 παλαιότερα Mirage 2000 EGM/BGM για να μειωθεί η τιμή…

Δημοσιεύτηκε από Mikhail Kostarakos στις Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020