DIA: S-400 Triumf, Bastion K-300P, α/φ Su-30 / Yak-130 και άρματα μάχης T-90 για το Ιράν, εάν…

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πιθανότατα θα προχωρήσει στην προμήθεια προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης από τη Ρωσία ή/και την Κίνα, μόλις το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχωρήσει το 2020, όπως αναμένεται, στην άρση του εξοπλιστικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ, την DIA (Defense Intelligence Agency) που προχώρησε στην αποδέσμευση της εκτίμησής της για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, η Ισλαμική Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να καταστεί η κυρίαρχη δύναμη της Μέσης Ανατολής.

Η DIA προχώρησε και σε ονομαστική αναφορά σε ρωσικά οπλικά συστήματα, από το… παγκοσμίως διάσημο πλέον σύστημα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας S-400 Triumf και τα συστήματα επάκτιας άμυνας K-300P Bastion, μέχρι μαχητικά αεροσκάφη Su-30, εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130 και άρματα μάχης T-90.

Παράλληλα, η έκθεση της DIA προειδοποιεί, ότι η ιρανική επιστημονική κοινότητα έχει καταφέρει να κάνει άλματα στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων μάχης (UCAV: Unmanned Combat Aerial Vehicles / οπλισμένα UAV) και πυραυλικών συστημάτων, παρότι τεχνολογικά εξακολουθεί να υστερεί έναντι των περιφερειακών ανταγωνιστών της χώρας (σ.σ. χρησιμοποιεί ακόμα οπλικά συστήματα των δεκαετιών του ’70 και του ’80, έστω κι αν η ιρανική αμυντική βιομηχανία έχει προχωρήσει σε αναβαθμίσεις).

Οι κυρώσεις των Ηνωμένων πολιτειών θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, ωστόσο, αυτό δεν θα αποδειχθεί κατά πάσα πιθανότητα επαρκές για να αποτρέψει την υπογραφή χρυσοφόρων συμβολαίων -πιθανότατα συμπαραγωγής- με τη ρωσική ή/και την κινεζική αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς, η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην Ισλαμική Δημοκρατία που έχει προκαλέσει σοβαρές ταραχές το τελευταίο διάστημα, υπονομεύει τη δυνατότητα “τολμηρών ανοιγμάτων” του Ιράν στον τομέα των εξοπλισμών. Τίποτα όμως δεν διασφαλίζει ότι δεν θα βρεθεί η λύση…

Σε άλλα δυο ενδιαφέροντα σημεία στην έκθεση της DIA, επισημαίνεται ότι έχει αυξηθεί η χρήση drones με σκοπό την παρακολούθηση των κινήσεων των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και όπως προαναφέρθηκε, ως πλατφόρμες εξαπόλυσης επιθέσεων, χωρίς τον κίνδυνο ανθρωπίνων απωλειών…

Δραματική είναι και η βελτίωση των ικανοτήτων των Ιρανών στον τομέα του κυβερνοχώρου (cyberspace), προσδίδοντας ένα ακόμα ισχυρό και δύσκολο να εκτιμηθεί όπλο σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση στην περιοχή, ή απλά για τη συλλογή πληροφοριών