Δεύτερος Σινοϊαπωνικός Πόλεμος 1937-45: Το πρώτο αίμα του Β’ ΠΠ (vid.)

Στην ανατολική Ασία ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1937 με την ιαπωνική εισβολή στην κυρίως Κίνα. Ο κύριος λόγος της εισβολής ήταν η αντίληψη της έλλειψης ζωτικού χώρου της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα ορεινή με περιορισμένη καλλιεργήσιμη γη. Από το 1868 μέχρι το 1930 ο ιαπωνικός πληθυσμός αυξήθηκε ραγδαία, από 30 εκ. σε 65εκ. Ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού, η Ιαπωνία αναγκάστηκε να εισαγάγει τροφές. Μέσα σε μια εικοσαετία η εισαγωγή ρυζιού τριπλασιάστηκε (1910-1930).

ΤΗΣ Ναταλίας Γρίβα (Διεθνολόγου)

Η οικονομική κρίση του 1929 προσέθεσε ένα ακόμη πρόβλημα στην ιαπωνική οικονομία καθώς έπληξε την επίδοσή της στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων. Ταυτόχρονα η πολιτική που ακολούθησαν οι Η.Π.Α και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις βασισμένες στο νόμο Smoot – Holley του 1930 με την αύξηση τελωνειακών δασμών και τον αποκλεισμό ιαπωνικών προϊόντων από τις αγορές αντιστοίχως δημιούργησε αρκετά προβλήματα.

Όλοι αυτοί οι λόγοι και με έντονο το αίσθημα του εθνικισμού, η Ιαπωνία θεώρησε ως τελευταία επιλογή για την επιβίωση του πληθυσμού της, τον εδαφικό επεκτατισμό. Όμως, αυτή η επιλογή δίχαζε την ιαπωνική άρχουσα τάξη λόγω του ότι αν η Ιαπωνία παραβίαζε την τότε διεθνή τάξη θα ερχόταν αντιμέτωπη με τις δυτικές δυνάμεις οι οποίες πρέσβευαν το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων μέσω της Κοινωνίας των Εθνών.

Η Ιαπωνία βγήκε από την Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ) το 1933 λόγω των ψηφισμάτων της ενάντια στις ιαπωνικές επιθέσεις στη Μαντζουρία το 1931 και στη Σαγκάη το 1932. Αν όμως παραβίαζε την τότε διεθνή τάξη θα ερχόταν αντιμέτωπη με τις δυτικές δυνάμεις.

Από τη μια πλευρά ήταν οι Ιάπωνες εθνικιστές, οι οποίοι θεωρούσαν τις παλιές μεγάλες δυνάμεις υποκριτικές διότι οι ίδιες είχαν αποκτήσει παλαιότερα μεγάλες αποικιακές εκτάσεις και επικράτειες μέσω του εδαφικού επεκτατισμού και τώρα αρνούνταν στις αναδυόμενες δυνάμεις της εποχής (Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία) τον επεκτατισμό και ισχυρίζονταν ότι τα σύνορα είναι απαραβίαστα και ο επεκτατισμός είναι κατακριτέος.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονταν οι πιο μετριοπαθείς πολιτικοί οι οποίοι δίσταζαν να έρθουν σε ρήξη με τη Δύση και ήταν αντίθετοι σε έναν εδαφικό επεκτατισμό. Λόγω αυτής της αντιπαράθεσης δύο Ιάπωνες πρωθυπουργοί μαζί με άλλους σημαντικούς πολιτικούς δολοφονήθηκαν και έγινε απόπειρα πραξικοπήματος. Αν και το πραξικόπημα απέτυχε, η κυβέρνηση ακολούθησε εν τέλει μια πολιτική εδαφικού επεκτατισμού.

Η μοιραία γέφυρα

Η αφορμή για τον πόλεμο δόθηκε με ένα τυχαίο συμβάν στα βόρεια σύνορα της Κίνας στη γέφυρα Μάρκο Πόλο λίγο έξω από το Πεκίνο. Από το 1901 με το πρωτόκολλο των Μποξέρ, οι Ιάπωνες είχαν στρατεύματα στη Βόρεια Κίνα. Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr