Δένδιας – Λαβρόφ: Οι δηλώσεις των ΥΠΕΞ στην κοινή συνέντευξη (vid.)

Οι σχέσεις Μόσχας και Αθήνας έχουν επιπλέον ευκαιρίες για πρόοδο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. «Οι σχέσεις σήμερα είναι πολύ ανεπτυγμένες και αναπτύσσονται σταθερά σε όλους τους τομείς, από την οικονομία έως την ανθρωπιστική συνεργασία. Ο ερχομός της κυβέρνησής σας στην εξουσία δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες για να εξετάσουμε το πλήρες φάσμα αυτών των σχέσεων και να συμφωνήσουμε για το πώς θα τις προωθήσουμε», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, οι σημερινές συνομιλίες επιτρέπουν «την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ευρώπη, στην περιοχή της Μεσογείου και στην διεθνή πολιτική συνολικά».

Δένδιας: Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτήσει την αρχή νέου σταδίου στις διμερείς σχέσεις

Οι προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση σχέσεων με τη Ρωσία θα πρέπει να συμβάλουν σε ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε περιφερειακά ζητήματα, δήλωσε από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας.

«Αυτές οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων έχουν διπλό στόχο. Από τη μία πλευρά, πρόκειται για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που υπήρχαν ήδη μεταξύ των δύο χωρών. Από την άλλη πλευρά, αυτό δημιουργεί μια πιο στενή ατμόσφαιρα αλληλεπίδρασης τόσο σε διεθνή όσο και σε περιφερειακά θέματα», παρατήρησε ο Έλληνας υπουργός.

Πρόσθεσε ότι είχε ήδη μια «ζεστή, φιλική, πρόσωπο με πρόσωπο, συζήτηση» με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου σταδίου στις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας έχει συνάντηση σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα. Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο υπουργών βρίσκονται θέματα για τις διμερείς πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις, καθώς και για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας.