Εννέα χρόνια από την πρώτη πτήση του Su-57, ακόμη δεν είναι κανένα επιχειρησιακό

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις δυσκολίες που εμπεριέχει η απόφαση μιας χώρας να αναπτύξει ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος είναι το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς Sukhoi Su-57.

Σήμερα 29 Ιανουαρίου 2019 συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του ρωσικού μαχητικού που φιλοδοξεί να επαναφέρει την ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία στο προσκήνιο.

Η πτήση αυτή σηματοδότησε την έναρξη των δοκιμών ενός αεροσκάφους του οποίου το πρόγραμμα ανάπτυξης PAK FA ξεκίνησε το 2002 με την ανάδειξη της εταιρείας Sukhoi ως νικητή του σχετικού διαγωνισμού που είχε προηγηθεί.

Συνολικά κατασκευάστηκαν 10 πτητικά πρωτότυπα, ενός ακόμη που κανιβαλίστηκε λόγω ατυχήματος που συνέβη σε ένα πρωτότυπο και τεσσάρων που χρησιμοποιήθηκαν για στατικές δοκιμές εδάφους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρόγραμμα του Sukhoi Su-57 έχει κοστίσει συνολικά 10 δις δολάρια και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα πρώτα 13 αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2021-2023 δηλαδή είκοσι χρόνια από το έτος που ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από τη δεύτερη μεγαλύτερη και ίσως καλύτερη αεροδιαστημική βιομηχανία του κόσμου…