ΔΕΗ: Πρώτη και ζωτικής σημασίας προτεραιότητα οι κακοπληρωτές

Σε απόλυτη προτεραιότητα τίθεται για τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ η αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών, με στόχο την τόνωση των εσόδων και τη βελτίωση της ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ενημέρωση της ΔΕΗ, έχει δοθεί εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των «αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής».

Σύμφωνα άλλωστε, με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των έξι μηνών, ανέρχεται σε 582.000 και οι σωρευτικές οφειλές φτάνουν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι περιπτώσεις των τελικών λογαριασμών (ανεξαρτήτως διάρκειας οφειλης) ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών 1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών.

«Η διοίκηση της επιχείρησης δεσμεύεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της εκστρατείας που ξεκινά άμεσα» διαμηνύεται παράλληλα, από τη διοίκηση.

Διευκρινίζεται, βέβαια, ότι «η εκστρατεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου». Σε γραπτή του δήλωση, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο οποίος χθες έκανε λόγο για «τρύπα» άνω των 800 εκατ. ευρώ σε βάθος 12μήνου στα ταμεία της Επιχείρησης, σημειώνει τα εξής:

«Το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, πρωτίστως θίγει και πλήττει τα εκατομμύρια συνεπών πελατών της επιχείρησης. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές πλέον δε θα γίνονται αποδεκτές. Είναι χρέος μας απέναντι στην επιχείρηση, αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, που, παρά τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα, δίνουν μάχη και παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».