Χορτάσαμε από τα καλά λόγια των Αμερικανών… Τώρα πια θέλουμε έργα

Την περασμένη Πέμπτη στο περίφημο Benjamin Franklin State Room, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική. Η δεξίωση του αντιπροέδρου Μάικ Πένς και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν λαμπρή και οι δύο οικοδεσπότες αφιέρωσαν πολύ όμορφα λόγια στον καλεσμένο τους, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Ελλάδα. Μία φράση του κ. Πομπέο, ο οποίος γνωρίζει τα ελληνικά πράγματα και αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα τις απειλές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έμεινε στο μυαλό των δεκάδων προσκεκλημένων, που αποτελούσαν την οικονομική, διπλωματική, πολιτική και δημοσιογραφική ελίτ της Ουάσιγκτον.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

«Ως Αμερικανική κυβέρνηση», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «θα συνεχίζουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλεια σας και τη δημοκρατία σας. Το μέλλον μπορεί μόνο να γίνει πιο φωτεινό για τις δύο χώρες μας».

Οι προσκεκλημένοι του υπουργού, ανάμεσα τους και αρκετοί Ελληνοαμερικανοί, τον χειροκρότησαν θερμά. Ο κ. Πομπέο, που συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Όβαλ Όφις, ήταν υποστηρικτικός των θέσεων που εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος εξήγησε στον Αμερικανό Πλανητάρχη ότι κινδυνεύει η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ένα διπλωμάτη, ο κ. Πομπέο έχει εμπιστοσύνη στον πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και στις εισηγήσεις του. Πριν από την πρωθυπουργική επίσκεψη ο κ. Πάιατ είχε στείλει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ένα φάκελο με την ανάλυση του για την Ελλάδα και τις δυνατότητες της, μετά την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ο Αμερικανός υπουργός παρέμεινε μέχρι το τέλος της δεξίωσης. Συνομίλησε με τους καλεσμένους του, οι οποίοι του ζητούσαν επίμονα να βοηθήσει την Ελλάδα. Συνομίλησε και με τους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον. Η είδηση για το αίτημα του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τραμπ να παρέμβει στον «φίλο του» Ταγίπ Ερντογάν ώστε να τερματιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας είχε διαρρεύσει και αποτελούσε το βασικό θέμα συζήτησης.

Την προηγούμενη μέρα, στις 7 Ιανουαρίου, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έκανε μία ενδελεχή ενημέρωση σε ανώτερα στελέχη της Ελληνικής Ομογένειας στην Αμερική. Δεκάδες Ελληνοαμερικανοί που συμμετείχαν σε αυτή την ενημέρωση τον άκουσαν να λέει ότι η συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη ήταν η καλύτερη στην οποία είχε παραστεί σαν στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ