Χοραμσάρ 1980: Οι ιρανικές “Θερμοπύλες” στον πόλεμο κατά του Ιράκ (vid.)

Η μάχη του Χοραμσάρ ήταν μια από τις μεγαλύτερες σημαντικότερες, σκληρότερες και αγριότερες του πολέμου Ιράν – Ιράκ. Όχι τυχαία το Χοραμσάρ έλαβε το προσωνύμιο «πόλη του αίματος». Μέχρι το 1979 η ιρανική πόλη του Χοραμσάρ είχε 220.000 ευημερούντες, κατοίκους.

Η πόλη αποτελούσε το βασικό λιμάνι της χώρας. Μετά την «Ισλαμική Επανάσταση» αντικυβερνητικές ομάδες της πόλης στράφηκαν προς το Ιράκ ζητώντας στήριξη ενώ παράλληλα η πόλη συγκλονίστηκε από τρομοκρατικές επιθέσεις που αποτελούσαν το πρελούδιο για τα όσα θα ακολουθούσαν.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1980 ανακοίνωσε την απόσυρση του Ιράκ από την Συνθήκη του Αλγερίου, βάσει της οποίας επιλύονταν συνοριακές διαφορές. Στις 22 Σεπτεμβρίου οι Ιρακινοί εισέβαλαν. Αιχμή του δόρατος ήταν η ενισχυμένη 3η Τεθωρακισμένη Μεραρχία τους με δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία και έξι τάγματα ειδικών δυνάμεων.

Επίσης χρησιμοποιήθηκε η 5η Μηχανοκίνητη Μεραρχία, στοιχεία της οποίας ενίσχυσαν τα τάγματα ειδικών δυνάμεων, στοιχεία της 2ης Μεραρχίας Πεζικού, ένα τάγμα καταδρομών της «Δημοκρατικής Φρουράς» και παραστρατιωτικές δυνάμεις. Συνολικά οι Ιρακινοί έριξαν στη μάχη περί τους 20.000 άνδρες τους οποίους υποστήριζαν και 600 στοιχεία πυροβολικού.

Από την άλλη πλευρά οι Ιρανοί διέθεταν περί τους 3.000 άνδρες – ένα μηχανοκίνητο τάγμα, ένα φρουριακό τάγμα, ένα τάγμα των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού, Φρουρούς της Επανάστασης και εθελοντές. Οι Ιρανοί διέθεταν και μερικά άρματα μάχης Chieftain.

Οι Ιρανοί είχαν εκκενώσει την πόλη από τον άμαχο πληθυσμό και είχαν οργανώσει τρεις γραμμές άμυνας. Την πρώτη επάνδρωναν τακτικά τμήματα, στη δεύτερη είχαν αναπτυχθεί το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα και στην τρίτη είχαν ταχθεί εθελοντές.

Επίθεση

Η ιρακινή εισβολή στο Ιράν άρχισε το απόγευμα της 22ας Σεπτεμβρίου 1980 με σειρά αεροπορικών επιδρομών ενώ το πυροβολικό άρχισε να σφυροκοπά την περιοχή. Οι Ιρακινοί προέλασαν φτάνοντας στα πρόθυρα της πόλης που απείχε μόλις 10 χλμ. από τα σύνορα. Κατά τη φάση αυτή άμαχοι Ιρανοί που δεν είχαν αποχωρήσει δολοφονήθηκαν. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr