Ουάσιγκτον: Χάος και ρήγμα του Λευκού Οίκου με το Πεντάγωνο εν όψει

Τεράστιος είναι ο προβληματισμός που «αναδύεται» από την ειδησεογραφία της Ουάσιγκτον, καθώς όπως όλα δείχνουν είναι σχεδόν αδύνατο να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης συνοχή ανάμεσα στους πυλώνες εξουσίας που εμπλέκονται στη χάραξη, διατύπωση και εφαρμογή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε αυτή τη συγκυρία, ελέω Ντόναλντ Τραμπ…

Η σταγόνα που δείχνει να έχει ενδεχομένως ξεχειλίσει το ποτήρι, είναι όχι αυτή καθαυτή η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου να ζητήσει και να πετύχει, όπως η συνάντηση να διεξαχθεί κατά μεταξύ των δυο ηγετών, με την παρουσία μόνο διερμηνέων.

Το πρόβλημα θα ήταν μικρότερο εάν είχε υπάρξει έστω στοιχειώδης ενημέρωση ανώτατων αξιωματούχων για το τι διημείφθη στη συνάντηση, καθώς πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι του τομέα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, φαίνεται πως βρίσκονται απόλυτα στο σκοτάδι.

Την άγνοιά του περί των συζητήσεων και της φημολογίας – που τροφοδοτείται και από ρωσικές αναφορές – ότι οι δυο πρόεδροι κατέληξαν σε μη ανακοινώσιμες μεταξύ τους συμφωνίες, ακόμα και για στρατιωτικά θέματα (!) όπως θρυλείται, παρά τον νόμο του 2014 που πέρασε το Κογκρέσο και το απαγορεύει, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, ξεκαθάρισε ο συντονιστής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόουτς.

Αμφιβολίες για τον βαθμό ενημέρωσής τους υπάρχουν για τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, παρά το γεγονός ότι αποτελούν στενότατους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, με του οποίου «τα χνώτα» φαίνεται να ταιριάζουν.

Εκεί όμως που παρατηρείται σοβαρή -αν και μη εκδηλωμένη ακόμα- αντίθεση, είναι ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο, με τον υπουργό Άμυνας, στρατηγός ε.α. των Πεζοναυτών, Τζέιμς Μάτις, να παίρνει μέτρα αποστασιοποίησης από τους χειρισμούς του προέδρου.

Αυτό φαίνεται πως ισχύει και στο θέμα των αμυντικών δαπανών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και για τη ρωσική πολιτική του προέδρου, ενώ όλα δείχνουν ότι δεν αποκλείεται και να αποτελέσει συντόμως παρελθόν από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Μάτις μπορεί να συνάντησε τους ομολόγους του με την ευκαιρία της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ωστόσο, κράτησε χαμηλό προφίλ και απέφυγε την «υπερέκθεση». Να σημειωθεί επίσης ότι δεν έδωσε το παρόν και στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις ΗΠΑ…

Στην επαφή του με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι στην Ευρώπη, οι αναφορές του στο θέμα της Ρωσίας δεν δείχνουν και ταύτιση με τις απόψεις που διατυπώνει – έστω αλά Τραμπ – ο Λευκός Οίκος, κάνοντας λόγο για μια Ρωσία που έχει αποφασίσει να υπονομεύσει χώρες που κάνουν τα πρώτα δημοκρατικά τους βήματα με διαφόρων τύπων παρεμβάσεις – επεμβάσεις, διευκρινίζοντας ότι αυτός ήταν ο πλέον ευγενικός τρόπος για να θέσει το θέμα.

Το μέγα ερώτημα είναι πως ακριβώς αναμένεται από το Πεντάγωνο να κινηθεί αναφορικά με όσα υποτίθεται συνεννοήθηκαν οι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας, εάν δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων, στο μέτρο τουλάχιστον που η θεματολογία το εμπλέκει!

Αυτό θα μπορούσε και να αποτελεί ένδειξη ότι η αποχώρηση του Μάτις από το πόστο είναι επικείμενη, καθώς με δεδομένη την πρόσκληση Τραμπ – διά του Μπόλτον – στον Πούτιν να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον το φθινόπωρο, θα ασκηθεί τεράστια πίεση στα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις υπηρεσίες να εκπονήσουν προτάσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι.

Άρα κάποια στιγμή όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Ουάσιγκτον οφείλουν να συνεννοηθούν! Θα μπορούσε άραγε να φέρει αυτό το καθήκον σε πέρας ο Μάτις εάν δεν πιστεύει στη νέα πολιτική Τραμπ; Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, εάν κανείς συνυπολογίσει και τον ευθύ και ελάχιστα «πολιτικό» χαρακτήρα του.

Να επισημανθεί επίσης, ότι κατά την παρουσία του στην Κροατία όπου στο Ζάγκρεμπ συνάντησε τους ομολόγους του των χωρών που συμμετέχουν στη Χάρτα της Αδριατικής (Adriatic Charter), προκάλεσε αίσθηση το ότι παρέπεμψε σε δήλωση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, για τη σημασία της αμερικανικής δέσμευσης απέναντι στα κράτη της περιοχής στο πλαίσιο της δέσμευσης απέναντι στην Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Γενικότερα απέφευγε να αναφερθεί στον Τραμπ, ενώ στις επαφές του στο ΝΑΤΟ έδειχνε να κατανοεί καλά και να παραδέχεται τη σημασία του Ατλαντικού χώρου για την άμυνα των ΗΠΑ, τη στιγμή που ο Τραμπ έφτανε σε σημείο… να απειλεί με αποχώρηση από τη Συμμαχία επειδή δεν πληρώνουν αρκετά τα μέλη του!

Η δε σιωπή του «αφεντικού» του Πενταγώνου αναφορικά με τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν και όσα διακινούνται σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών και ρωσικών διαρροών περί συμφωνιών ανάμεσα στους δυο προέδρους, εφαρμόστηκε και στις ενημερώσεις του Πενταγώνου, με τους εκπροσώπους να μην απαντούν σε σχετικές ερωτήσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (U.S. Central Command), στρατηγός Τζόσεφ Βότελ, δήλωσε πάντως προ ημερών, ότι δεν έχει λάβει νέες οδηγίες για αλλαγές αναφορικά με την πολιτική που ασκείται απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία, μετά τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι.

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά, διά του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, κάνει λόγο για «προφορικές συμφωνίες» (verbal agreements) για επαύξηση της συνεργασίας σε θέματα διεθνούς ασφάλειας όπως αυτά της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Βέβαια, να μην ξεχάσουμε τα 200 εκατ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια που έλαβε από το Πεντάγωνο η Ουκρανία, με μια απόφαση που ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση των Τραμπ και Πούτιν, η οποία υπό το φως των εξελίξεων θα μπορούσε να εξεταστεί και ως κίνηση αμφισβήτησης της προσωπικής πολιτικής που επιχειρεί να χαράξει απέναντι στη ρωσία ο Ντόναλντ Τραμπ.