Χαϊδάρι: Το ελληνικό πεζικό κυνηγά με την λόγχη τους Τούρκους ιππείς…

Το 1826 η Ελληνική Επανάσταση παράπαιε. Στην Πελοπόννησο ο Ιμπραήμ, κυριολεκτικά, αλώνιζε, με τον Κολοκοτρώνη να προσπαθεί απεγνωσμένα να τον αναχαιτίσει. Στη Ρούμελη επίσης η κατάσταση ήταν τραγική. Το ηρωικό Μεσολόγγι είχε πέσει και ο Κιουταχής πολιορκούσε, πλέον, και την Αθήνα.

Την εκστρατεία κατά του Κιουταχή ανέλαβε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, αλλά σε αυτή αποφασίστηκε να συνδράμει και το Τακτικόν, υπό τον Γάλλο συνταγματάρχη Σαρλ Φαβιέ (Κάρολος Φαβιέρος). Ο Φαβιέρος ανέλαβε την εκστρατεία με το Α, το Β και το Γ Τάγμα Πεζικού, μια ίλη ιππέων που δεν διέθεταν άλογα (Λόχος Αποστολικός), ένα ν λόχο Φιλελλήνων δυνάμεως 70 ανδρών και έναν λόχο “Πυροβολιστών” με τέσσερα ελαφρά πυροβόλα.

Τα δύο πρώτα τάγματα ήταν πλήρη και έκαστο διέθετε έξι λόχους με συνολικά 720 άνδρες. Το Γ τάγμα διέθετε μόνο δύο λόχους με 200 περίπου συνολικά άνδρες. Τα τακτικά τμήματα ενώθηκαν με τους άτακτους πολεμιστές του Καραϊσκάκη στην Ελευσίνα όπου, μάταια, περίμεναν την έλευση του τακτικού ιππικού υπό τον Πορτογάλο Αλμέιδα, που όμως δεν ήρθε λόγω εμπλοκής του στον Μωριά.

Σύμφωνα με τον λοχαγό Χρήστο Βυζάντιο το Τακτικό παρέτασσε περί τους 1.850 άνδρες (1.600 πεζοί γραμμής, 80 πυροβολητές, περίπου 150 άνδρες στους δύο ανεξάρτητους λόχους και στρατιωτική μουσική). Οι άτακτοι, κατά τον Βυζάντιο αριθμούσαν 2.500 πολεμιστές. Ο Περραιβός όμως αναφέρει πως οι άτακτοι ήταν περίπου 4.000.

Οι δυνάμεις αυτές αφού διέσχισαν το όρος Αιγάλεω στρατοπέδευσαν εκεί που σήμερα είναι το Παλατάκι στο Χαϊδάρι. Ο Καραϊσκάκης ανέπτυξε άτακτα τμήματα στον μαντρότοιχο του εκεί κήπου. Οι δυνάμεις των οπλαρχηγών Χελιώτη και Νοταρά αναπτύχθηκαν σε έναν κοντινό λοφίσκο, καλύπτοντας το δεξιό πλευρό των οχυρωμένων στον κήπο.

Τα λοιπά άτακτα τμήματα (του Κριεζώτη, του Σέρβου και το σώμα Επτανησίων), κάλυψαν το αριστερό πλευρό του κήπου. Το Τακτικό αναπτύχθηκε ανάμεσα του κήπου και του ελληνικού δεξιού, στηρίζοντας το αριστερό του πλευρό στον κήπο και το δεξιό στα ταμπούρια του οπλαρχηγού Χελιώτη. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr