[email protected] και Mirage 2000… “παίρνουν τον δρόμο τους”

Η Γαλλική πρόταση έγινε και ήταν πολύ ξεκάθαρη προς την Ελληνική πλευρά για τις φρεγάτες τύπου «Belhara». Σύμφωνα με πηγές από την Γαλλική πρωτεύουσα, οι Παριζιάνοι έδειξαν με κάθε τρόπο ότι δεν επιθυμούν να χάσουν την προμήθεια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL (Γ.Σ.)

Μιας και ο πρωθυπουργός είναι ο ηγέτης της νέας κυβέρνησης, οι Γάλλοι άδραξαν την ευκαιρία να εξηγήσουν -όπως λένε οι ίδιες πηγές- πως εξ αρχής ο σχεδιασμός των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα είχε ν’ αντιμετωπίσει Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς σκοπέλους με ιδιαίτερα «αιχμηρές» παγίδες για την Ελληνική οικονομία η οποία παραμένει ευάλωτη και υπό επιτήρηση αν και διατηρεί τη σωστή πορεία προς την πλήρη ανάκαμψη.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι η Γαλλική πρόταση έχει καταφέρει να εντοπίσει ύστερα από έρευνα της οικονομικής αγοράς, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα που δύνανται ή καλύτερα δέχονται να συζητήσουν τους τρόπους που θα χρηματοδοτήσουν το Ελληνικό πρόγραμμα και η αποπληρωμή του δανείου να έχει βιώσιμες δόσεις με βάθος χρόνου.

Στην εικόνα που ακολουθεί αλλά και στην φωτογραφία του ανοίγματος (επάνω) διακρίνονται οι δύο αντιπροσωπείες Ελληνική και Γαλλική, και φαίνεται ξεκάθαρα ότι απέναντι από το Έλληνα Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρο Διακόπουλο, Ναύαρχο ε.α., βρίσκεται ο ομόλογός του, Ναύαρχος εν ενεργεία αμυντικός σύμβουλος της Γαλλικής Προεδρίας.

Οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όχι μόνο το θέμα των δυο φρεγατών Belhara, αλλά και το ζήτημα της υποστήριξης των Mirage 2000. Επίσης οι δυο σύμβουλοι ήδη άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας ο οποίος είναι απαραίτητος για την μετέπειτα συνεργασία στην οποία φυσικά περιλαμβάνονται και αρκετά εκ των εξοπλιστικών ζητημάτων.

Διερευνητική η πρώτη συζήτηση αλλά και κλείσιμο του ματιού θετικά

Από το Ελληνικό στρατόπεδο εκείνο που ακούστηκε στο οποίο συμφώνησε και ο πρωθυπουργός, είναι ότι εφόσον έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι συζητήσεις με τους Γάλλους κι από το Πολεμικό Ναυτικό εγγυώνται πως αυτό είναι το πλοίο για το μέλλον στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, εφόσον ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατό κάποιοι από τους αστερίσκους που θέτουν οι δυο πλευρές, τότε πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα.

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν η πρώτη, διερευνητική θα λέγαμε επαφή με τους Γάλλους για να τρέξουν πολλά ζητήματα, πολιτικά, οικονομικά, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταναστευτικού ζητήματος, θέματα ασφάλειας που μέσα εκεί «κουμπώνουν» και τα των εξοπλιστικών καθώς μονίμως η Ελληνική αγορά αποτελεί δέλεαρ κι έχει πολλούς μνηστήρες με ουκ ολίγες δελεαστικές προτάσεις που αφορούν το οπλοστάσιο της χώρας.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά στο θέμα των Mirage 2000, μπορεί να παραδέχτηκε πως η υφιστάμενη νομοθεσία περί προμηθειών έχει πολλές αγκυλώσεις αλλά έθεσε τους Γάλλους και τις δικές τους διαχρονικές ευθύνες, τις οποίες παραδέχτηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Κι ενώ οι συζητήσεις για τις Belhara συνεχίζονται και για να μην υπάρξει δυσαρέσκεια από την άλλη μεγάλη Ευρωπαϊκή δύναμη που δεν έχει πουλήσει λίγα κατά καιρούς στην χώρα μας, τη Γερμανία, φαίνεται ότι πρώτη θα πάρει κι αυτή την προμήθειά της για τις Γερμανικές τορπίλες που θα εξοπλίσουν τα υποβρύχια τύπου 214.

Μπορεί ακόμη να μην έχει κλειδώσει αυτή η συμφωνία αλλά όλες οι πληροφορίες από τον Στόλο κι από την Διεύθυνση Εξοπλισμών τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Υπουργείου Εθνικής άμυνας, συγκλίνουν στο ότι η Γερμανική προσφορά θεωρείται έως τώρα η πιο δελεαστική με πολλές παραμέτρους και μελλοντικές προσφορές.

Ανώτατες πηγές μάλιστα εξηγούσαν ότι εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφέρει να τρέξει όλα εκείνα που πρέπει να διαπιστώνουν οι θεσμοί, με το πέρασμα του χρόνου, οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο και για αμυντικά θέματα ώστε να επιτευχθεί πιο θετικό πρόσημο για εξοπλιστικά κι άλλα ζητήματα που έχουν συσσωρευτεί κι απασχολούν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΓΚΥΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΥΠΟ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ…