Ένοπλες Δυνάμεις: Αυξημένη παντού επιφυλακή και πληροφορίες για 20 τουρκικά πολεμικά πλοία… (upd. 2)

Νεότερες πληροφορίες από πηγές στην παραμεθόριο, επιβεβαιωνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να “παίξει” με τους Τούρκους. Ήδη, το 85% του Στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο πανέτοιμος και με σαφείς οδηγίες…

Από τον Έβρο μέχρι και την ταξιαρχίας Πεζοναυτών επικρατεί πλήρης κινητοποίηση για παν ενδεχόμενο, με τις τοπικές πηγές να δηλώνουν αγανάκτηση για το ότι η Τουρκία ξεπέρασε πλέον κάθε όριο.

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφορές μάλιστα, θέλουν να έχει διαταχθεί σε τοπικό επίπεδο ο εξοπλισμός όλων των μέσων που διαθέτουν οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας.

Η ετοιμότητα είναι πλήρης και φαίνεται ότι και σε “κεντρικό” επίπεδο επικρατεί συναίσθηση ότι η τουρκική συμπεριφορά δεν μπορεί να μην υπόκειται ποτέ σε όρια, όπως οτιδήποτε από στη ζωή…

—————————-

ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του DP, περίπου 20 πολεμικά πλοία του τουρκικού Στόλου έχουν αποπλεύσει και κινούνται προς την περιοχή της Λιβύης, κάτι το οποίο προσφέρεται προφανώς για εναλλακτικές ερμηνείες.

Τα πλοία των Τούρκων μπορεί όντως να κινηθούν προς τη Λιβύη, με σκοπό να λάβουν μέρος στη μάχη για την Σύρτη. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθούν απέναντι στα συμφέροντα τόσο της Γαλλίας και της Αιγύπτου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούν απομακρυσμένα και δύσκολο να καλυφθούν αεροπορικά. Η Ελλάδα οφείλει να συνεννοηθεί άμεσα με το Παρίσι και το Κάιρο. Επειδή η πιθανότητα επιστρέφοντας να εμπλακούν στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX, καλό θα ήταν να τους ασκηθεί πολυμερών η δέουσα πίεση…

Εάν αντιθέτως τα περί Λιβύης αποδειχθούν απόπειρα τουρκικής παραπληροφόρησης, τότε η Ελλάδα έχει μια πρώτη ιδέα των ναυτικών δυνάμεων που θα εμπλακούν. Το τουρκικό Ναυτικό θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία να εμπλακεί σε απόπειρα επίδειξης ναυτικής κυριαρχίας εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Θα επαναλάβουμε στο σημείο αυτό το συμπέρασμα – εκτίμηση του DP, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μαζευτεί εάν δεν δεχθεί πλήγμα, με το οποίο η Ελλάδα θα της χαράξει την πιο ξεκάθαρη και μη επιδεχόμενη παρερμηνειών κόκκινη γραμμή, ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και με τα όπλα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες σημειώνονται μετά σταθμεύσει τουρκικών μαχητικών δυτικά και νοτιοδυτικά της Τουρκίας. Υπό το φως αυτών των πληροφοριών αποκτούν αυξημένη αξιοπιστία οι πληροφορίες περί ανάκλησης αδειών στους Κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αν και επισήμως δεν έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σύστημα Συναγερμού.

————————–

ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ιδιαίτερα σοβαρή φαίνεται πως κρίνεται από την Αθήνα η νέα τουρκική Navtex που αφορά έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα του Ελληνικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Το Πολεμικό Ναυτικό είναι πάντως ήδη… στην περιοχή και περιμένει.

Η Τουρκία στέλνει στην περιοχή τα πλοία Oruc Reis, Ataman και Cengiz. Παράλληλα, η Άγκυρα “συστήνει να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας” των σκαφών της. Ίσως στο πλαίσιο αυτό να εντάσσονται οι υπερπτήσεις των Τούρκων σήμερα ακριβώς πάνω από το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στις 14.23, σε ύψος 12.500 ποδών. Επιπρόσθετα, στις 14.56 το ίδιο ζεύγος τουρκικών F-16 που πραγματοποίησε τις πρώτες υπερπτήσεις, πάταξε και πάλι πάνω από το Καστελόριζο σε ύψος 29.000 ποδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Oruc Reis πλέει προς το Καστελόριζο συνοδεία φρεγατών.

Πάντως, προς αποφυγήν υπερβολών, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κατάσταση τελεί υπό απόλυτο έλεγχο και κάθε βήμα των Τούρκων παρακολουθείται στενά. Αιφνιδιασμός δεν πρόκειται να υπάρξει.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει από την Κύπρο σήμερα για να ηγηθεί της ομάδας παρακολούθησης της κατάστασης με πρώτο στόχο να μην εξελιχθεί σε κρίση. Αυτό δεν εξαρτάται όμως αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Ενδεχομένως δεν το επιθυμούν καν οι Τούρκοι που επείγονται λόγω και της προβληματικής οικονομίας τους να οδηγηθούμε το συντομότερο, διά του στρατιωτικού καταναγκασμού, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων… Η Ελλάδα δεν φαίνεται διατεθειμένη να τους κάνει το χατίρι…

Η τουρκική Navtex

Η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας. Αφορά σε σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz. Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από σήμερα, 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 και ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

33 55.22 N – 027 59.83 E

34 58.25 N – 030 31.50 E

34 18.18 N – 030 54.52 E

34 17.03 N – 030 06.12 E

33 49.13 N – 030 06.38 E

33 40.95 N – 028 46.62 E

33 47.37 N – 028 20.27 E

33 52.98 N – 027 59.97 E