Αυτό εξηγεί πολλά… Αξίας 112,9 δισ. ευρώ, μέχρι τώρα, το κυπριακό αέριο

Την στιγμή που ανακοινώνεται από την ελληνική κυβέρνηση ότι το 2024 θα κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ –δηλαδή θα αφαιρέσει από την χώρα το 30% της ενεργειακής της παραγωγής– ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα με σαφήνεια από τι ακριβώς η ενέργεια αυτή θα αντικατασταθεί. Επίσης, ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος αυτής της ενεργειακής αντικατάστασης για τον Έλληνα πολίτη.

Γράφει ο Δρ. ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η καλύτερη περίπτωση αντικατάστασης δεν θα πρέπει να είναι από τις πανάκριβες επιδοτούμενες από το Δημόσιο ΑΠΕ, ή από εξαιρετικά μακρινές εισαγωγές φυσικού αερίου αλλά θα μπορούσε να είχε καλυφθεί από εγχώριες ενεργειακές πηγές κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι τελευταίες όμως –λόγω γραφειοκρατίας– δεν έχουν καν τύχει ακόμη ανακάλυψης, πιστοποίησης ή αντίστοιχης εκμετάλλευσης.

Αλλά ας δούμε όμως προς το παρόν που οδεύουν αυτό το διάστημα οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή μας της Ανατολικής Μεσόγειου. Τον Σεπτέμβριο του 2015, στα θαλάσσια όρια μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Μεσογείου και το 2ο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο.

Πρόκειται για το κοίτασμα “Ζορ” με αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 30 Tfc (τρισ. κυβικά πόδια) και 1 δισ. βαρελιών (1Bbl) συμπυκνωμάτων πετρελαίου. Η συνολική ακαθάριστη αξία του κοιτάσματος υπολογίζεται σήμερα σε 200 δισ. δολάρια.

Από το 2015 και εντεύθεν όλες οι πετρελαϊκές εταιρείες που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδος-Λιβύης ψάχνουν για να εντοπίσουν και να ανακαλύψουν γεωλογικά παρόμοια με το “Ζορ” κοιτάσματα φυσικού αερίου, δηλαδή ασβεστολιθικά κοιτάσματα. Αυτό βέβαια συμβαίνει διότι, όπως αποδείχθηκε, το υποθαλάσσιο κοίτασμα “Ζορ” δεν είναι μοναδικό, αλλά επαναλαμβανόμενο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ