Αυστρία: Έκκληση Άνσομπερ για περισσότερη συνειδητοποίηση του κινδύνου από την πανδημία

Ενόψει του αυξανόμενου αριθμού νέων μολύνσεων από κορονοϊό στην Αυστρία, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, κάλεσε για άλλη μία φορά τον πληθυσμό σε περισσότερη συνειδητοποίηση των κινδύνων και να μην αντιμετωπίζει επιπόλαια την πανδημία.

Απευθυνόμενος πρωτίστως προς τους νέους, υπογράμμισε ότι “τώρα καθίσταται σαφές ότι δεν είναι πλέον οι ηλικιωμένοι που επηρεάζονται περισσότερο, αλλά οι νέοι”.

Ο ίδιος εξήγησε το φαινόμενο, αναφερόμενος σε τέσσερις φάσεις: Κατά την πρώτη φάση, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, υπήρχε ένας σχετικά μεγάλος αριθμός περιπτώσεων μόλυνσης σε νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών και στις ομάδες μέσης ηλικίας. Στην επόμενη δεύτερη φάση, στο αποκαλούμενο “κλείδωμα”, έως τις 11 Απριλίου, υπήρχαν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι και συγκριτικά λίγοι νέοι, ενώ με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης κορονοϊού τον Απρίλιο, κατά την τρίτη φάση, η ομάδα άνω των 85 ετών είχε πληγεί περισσότερο, ακολουθούμενη από εκείνη των 15 έως 24 ετών.

Η προηγούμενη εβδομάδα δείχνει τώρα ότι πλήττονται περισσότερο οι νέοι, και ο ίδιος παρέπεμψε ταυτόχρονα στο θέρετρο Σανκτ Βόλφγκανγκ, όπου μολύνθηκαν πολλοί ασκούμενοι στον χώρο του τουρισμού και από τα εκεί 70 πιο πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε ποσοστό 75% αφορούσαν νέους.

“Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει επίσης να κάνουν τους νέους, να αναλογιστούν περισσότερο τους κινδύνους, που μπορεί βέβαια να αφορούν όλους μας εάν είμαστε υπερβολικά επιπόλαιοι”, τόνισε ο υπουργός Υγείας, καλώντας τους ανθρώπους να “συμμετάσχουν” στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας, και όχι μόνον όταν το επιβάλλει το κράτος. Όπως τόνισε, πολύ πιο σημαντικό από οποιονδήποτε νομικό κανονισμό, είναι να τηρεί κανείς τα μέτρα υγιεινής, την ελάχιστη απόσταση και την χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, αναφέροντας πως σήμερα καταγράφονταν 175 νέες μολύνσεις μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και 130 άνθρωποι είχαν αναρρώσει από χθες έως σήμερα. Ο δείκτης αναπαραγωγής παραμένει σταθερός τις τελευταίες ημέρες στο 1,07, ενώ ο αριθμός των διενεργηθέντων διαγνωστικών τεστ, θα έχει ξεπεράσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τις 800.000.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα διαγνωστικά τεστ στον χώρο του τουρισμού και στα μεγάλα Screenings και αυτά τα τεστ θα διενεργούνται ανεξάρτητα από το εάν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης από κορονοϊό, ανέφερε. Αυτό, κατά την άποψή του, εξηγεί επίσης γιατί εμφανίστηκε πρόσφατα το φαινόμενο του αυξανόμενου αριθμού ασυμπτωματικών λοιμώξεων, που αντιστοιχούσε στο 26% εκείνων με θετική διάγνωση.

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τις τουριστικές επιχειρήσεις να αποδεχθούν τη δωρεάν διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τους εργαζομένους, ενώ έδειξε κατανόηση για τις ανησυχίες των επιχειρήσεων για το τι θα συμβεί, εάν κάποιο τεστ αποδειχθεί θετικό. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, σε μια τέτοια περίπτωση, “δεν πρόκειται να κλείσει όλη η επιχείρηση”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ