Αξιωματικοί ΗΑΕ στο Ισραήλ, ενημέρωση για F-35 παρουσία Αμερικανών

Στρατιωτική αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) φέρεται να επισκέφθηκε το Ισραήλ πολύ πρόσφατα για να λάβει ενημέρωση για το πλέον προηγμένο μαχητικό της σύγχρονης εποχής, το F-35I Adir όπως έχει τυποποιηθεί σε ισραηλινή υπηρεσία.

Η αναφορά γίνεται σε ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (Press TV) οπότε εάν θα ήταν μοναδική πηγή θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη, χωρίς να σημαίνει ασφαλώς ότι είναι απίθανο να έχει γίνει τέτοια επίσκεψη δεδομένων των δραματικών αλλαγών στις σχέσεις του εβραϊκού κράτους με τον σουνιτικό κόσμο της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο επικαλείται ως πηγή αναφορά του ισραηλινού μέσου ενημέρωσης «i24», το οποίο πρόσθεσε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ήταν παρούσα και αμερικανική αντιπροσωπεία, καθώς πρόκειται ίσως για το πλέον διαβαθμισμένο τεχνολογικά σύστημα στο αμερικανικό και συμμαχικό οπλοστάσιο.

Τα ΗΑΕ φέρονται να μελετούν τη δική τους προμήθεια μαχητικών του τύπου και είναι φυσικό για να το πετύχουν θα πρέπει να αποσπάσουν τη συναίνεση των Ισραηλινών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα εμπόδια στην Ουάσιγκτον θα αποδειχθούν ανυπέρβλητα.

Υπενθυμίζεται, ότι η διατήρηση του στρατιωτικού ποιοτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, αποτελεί επίσημη αμερικανική πολιτική. Ακόμα και να ήθελε Αμερικανός πρόεδρος να την ανατρέψει, η αντίσταση που θα αντιμετώπιζε στο Κογκρέσο θα ήταν σφοδρή.