Άτυπο εμπάργκο από τη Σαουδική Αραβία στα τουρκικά προϊόντα

Πιέσεις για την διακοπή των συναλλαγών σε εταιρείες που πραγματοποιούν εμπόριο με την Τουρκία ασκεί η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας σύμφωνα με την ιστοσελίδα Middle East Eye, ενώ παράλληλα οι Σαουδαραβικές αρχές έχουν ακινητοποιήσει στα σύνορα φορτηγά τουρκικών συμφερόντων που μεταφέρουν στην Αραβική χώρα φρούτα και λαχανικά.

Όπως αναφέρουν Τούρκοι έμποροι οι Τουρκικές αρχές έχουν ήδη επικοινωνήσει με τις Σαουδαραβικές για αυτό το θέμα όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Dunya. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Σαουδαραβικές έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των Σαουδαράβων εμπόρων ζητώντας από αυτούς να μην αγοράζουν τουρκικά προϊόντα.

Φυσικά επίσημα μια τέτοια πολιτική δεν υπάρχει αφού εάν εφαρμοστεί θα επιφέρει κυρώσεις από τον παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Εκτός από το άτυπο Σαουδαραβικό εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Dunya το Riyadh έχει ξεκινήσει προσπάθειες ακύρωσης των συμβάσεων των Τούρκων εργαζομένων που βρίσκονται στην Σ. Αραβία. Σύμφωνα με τους Τούρκους οι εξαγωγές τους στην Σ. Αραβία αυξήθηκαν τον Ιούνιο του 2020 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 κατά 40%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα τουρκικών φορτηγών που μετέφεραν υφάσματα και χημικά προϊόντα, ενώ την ίδια περίοδο αποτράπηκε η συμμετοχή τουρκικών φαρμακευτικών εταιρειών σε διαγωνισμούς του Βασιλείου για αυτή την κατηγορία των προϊόντων.