Άθλιος Ρ.Τ. Ερντογάν… Πάλι τζαμί η Αγ. Σοφιά, ποτέ Κωνσταντινούπολη η Πόλη

Σε νέες προκλητικές αναφορές για την Αγιά Σοφιά προχώρησε το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ο οποίος επανέλαβε ότι μετά τις εκλογές, θα την μετατρέψει σε τζαμί. «Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο “μουσείο” και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί» επέμεινε σε ομιλία του προς τους κατοίκους της Τραπεζούντας ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Μάλιστα, έκανε νέα αναφορά και στο όνομα της Κωνσταντινούπολης, επιχειρώντας δε να καταργήσει για δεύτερη φορά και το… Ιστανμπούλ που αποτελεί παραφθορά της ελληνικής πρότασης «Εις την Πόλιν» (η τουρκική γλώσσα είναι συγκολλητική). «Δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει Κωνσταντινούπολη… Το όνομα αυτής της περιοχής είναι “Ισλάμ μπολ” (σ.σ άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό», επανέλαβε.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER, ο Τούρκος πρόεδρος είχε απαντήσει σε ερώτηση για την Αγία Σοφία και για το αν μπορεί η είσοδός να είναι δωρεάν. «Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από “μουσείο” σε “Τέμενος Αγίας Σοφίας”.

Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Πάντως, παρά τις κορόνες του Ερντογάν τα ποσοστά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υποχωρούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές.

Πηγή: ΣΚΑΪ