Άρμα Μ3: “Μαχητής” του Β’ ΠΠ, από Αφρική & ΕΣΣΔ, ως τον Ειρηνικό (vid.)

Το άρμα Μ3, γνωστό ως Grant ή Lee, από τα ονόματα των γνωστών στρατηγών του Αμερικανικού Εμφυλίου, ήταν το πρώτο αξιόμαχο μέσο άρμα μάχης του αμερικανικού στρατού. Ωστόσο το Μ3 πολέμησε πρώτα υπό τη βρετανική σημαία στην καυτή αφρικανική έρημο.

Το Μ3 αποτελούσε αμερικανικό αντίγραφο του γαλλικού Char B1 bis. Έφερε ένα πυροβόλο Μ2/3 των 75 χλστ. στο δεξιό τμήμα του σκάφους, το οποίο έβαλε και εκρηκτικά βλήματα και ένα πυροβόλο των 37 χλστ. στον πύργο. Επίσης έφερε 2 – 4 πολυβόλα των 0,30in. Είχε βάρος 27 τόνων, θωράκιση μεγίστου πάχους 51 χλστ. και πλήρωμα 6 (Grant) ή 7 (Lee) ανδρών.

Ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα σε οδό της τάξης των 42 χλμ. ανά ώρα και είχε αυτονομία 190 χλμ. περίπου. Βασικό του μειονέκτημα ήταν το μεγάλο του ύψος (3,12 μ.) που το καθιστούσε ορατό στόχο. Επίσης καθώς είχε το κύριο πυροβόλο στο σκάφος δεν μπορούσε να ταχθεί σε κάλυψη κορμού. Συνολικά κατασκευάστηκαν 6.258 άρματα του τύπου.

Επιτυχία στη Βόρεια Αφρική

Το άρμα έδρασε για πρώτη φορά ενταγμένο στις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες της βρετανικής 8ης Στρατιάς στη μάχη της Γκαζάλα, στις 27 Μαΐου του 1942. Αποτέλεσαν εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη για τα γερμανικά και ιταλικά άρματα που μέχρι τότε αντιμετώπιζαν τα οπλισμένα με το ελαφρύ πυροβόλο των 2 λιβρών βρετανικά άρματα. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr