Σεξουαλική παρενόχληση στο ΑΠΘ: Φοιτήτρια έκανε 23 χρόνια να πάρει πτυχίο!

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η κα Λίνα Τσαλτάμπαση μίλησε στον ΑΝΤ1 για την προσωπική της εμπειρία ως φοιτήτρια του ΑΠΘ και εξήγησε πως με αφορμή την πρώτη καταγγελία που έγινε, δόθηκε η δύναμη σε πολλές γυναίκες να μιλήσουν για τις δικές τους ιστορίες με τον καθηγητή Γεωολογίας που τις παρενοχλούσε.

Όπως είπε ο συγκεκριμένος καθηγητής «είχε πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά προς αρκετές φοιτήτριες, του…γούστου του. Τις προσέγγιζε είτε στα εργαστήρια, είτε στις εξετάσεις». Μιλώντας για την ίδια εμπειρία σημείωσε: «Με προσέγγισε στις εξετάσεις, μου είπε: “ξέρω ότι είσαι αδιάβαστη, δεν έχεις καλούς βαθμούς, πρέπει να έρθεις στο γραφείο μου”».

Η ίδια αρνήθηκε να πάει στο γραφείο του και κόπηκε στο ίδιο μάθημα συνολικά τρεις φορές. «Πήγα στο γραφείο του, το αντιμετώπισα καταλυτικά. Είναι δεδομένο ότι υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση», είπε μόνο, τονίζοντας ότι τα υπόλοιπα θα τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Ερωτώμενη εάν κατήγγειλε τότε το συμβάν, διαβεβαίωσε πως «είχα κάνει “κακό χαμό” και αναγκάστηκαν να τα “κουκουλώσουν”».

«Η Πρυτανεία λέει ότι ποτέ δεν έγιναν καταγγελίες, εγώ σας λέω ευθαρσώς ότι έκανα», καταγγέλλει. Σύμφωνα με την ίδια, «πολλές κοπέλες–θύματα, έλεγαν ότι δεν κάνουν καταγγελία, επειδή απειλούνται ότι δεν θα πάρουν πτυχίο» και έφερε ως παράδειγμα μία φοιτήτρια που έκανε «23 χρόνια να πάρει πτυχίο»

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι πρώην φοιτήτριες πιστεύουν ότι όταν απευθύνονταν σε άλλους καθηγητής για να καταγγείλουν τον συγκεκριμένο «έλεγαν σε όλες το ίδιο ποιηματάκι. Έλεγαν ότι μας έδινε οδηγίες και ‘θα ήθελα πολύ να σε βοηθήσω’. Και τώρα καταλάβαμε ότι ήταν για να μας αποπροσανατολίσουν». Η κα Τσαλτάμπαση αναμένεται να καταθέσει σήμερα στην Ασφάλεια σχετικά με την υπόθεση και θα κατονομάσει τρία πρόσωπα που ήταν παρόντα στην παρενόχληση της. «Αν μιλήσεις για την παρενόχληση, μπορείς να τη σταματήσεις», είπε, καταλήγοντας.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK