Αποθεωτική ήταν η αποχώρηση του πλοίαρχου του CVN-71 USS Theodore Roosevelt… (vid.)

Από ό,τι φαίνεται η απόλυση του πλοιάρχου Μπρετ Κρόζιερ, επικεφαλής του αεροπλανοφόρου CVN-71 USS Theodore Roosevelt θα προκαλέσει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών μεγαλύτερα προβλήματα από όσα προκάλεσε η διαρροή της δραματικής επιστολής στους ανωτέρους του, με την οποία ζητούσε την προστασία του πληρώματος των περίπου 5.000 ατόμων από την επέλαση του κορονοϊού COVID-19 εντός του σκάφους…

Ο πλοίαρχος αποχώρησε από το αεροπλανοφόρο με πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων του πληρώματος να δίνει το παρόν και να τον αποθεώνει. Πολλοί έκαναν λόγο για έναν από τους καλύτερους πλοιάρχους που πέρασαν ποτέ, που άξιζε απόλυτα την αποθεωτική αποχώρηση.

Εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα αποτυπώνουν την αποχώρηση του Κρόζιερ ο οποίος χαιρετά τον κόσμο που τον ζητωκραυγάζει προτού εγκαταλείψει το αεροπλανοφόρο που βρίσκεται στη νήσο Γκουάμ στον Ινδικό Ωκεανό και έχει ήδη ξεκινήσει η εκκένωσή του για να απολυμανθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι αν και δεν ομολογείται από την πλευρά του αμερικανικού Ναυτικού, ο λόγος απόλυσης του πλοιάρχου ήταν η διαρροή της επιστολής του στην εφημερίδα San Francisco Chronicle την περασμένη Τρίτη. Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Ναυτικού ισχυρίζεται ότι η στάση του Κρόζιερ ήταν αυτή που προκάλεσε πανικό… Σαν το πρόβλημα να μην υπήρχε και να το δημιούργησε ο καπετάνιος…

Farwell Sir it's been a pleasure #WEARETRSTRONG #MYCO #TR

Gepostet von Michael Washington am Freitag, 3. April 2020

Το αμερικανικό Ναυτικό διέταξε τον πρώην επικεφαλής του πλοίου πλοίαρχο Κάρλος Σαρντιέλο από τον οποίο παρέλαβε τη διοίκηση ο Κρόζιερ τον περασμένο Νοέμβριο να επιστρέψει στο Γκουάμ και να αναλάβει ξανά τη διοίκηση.

Ο ναύαρχος Ρόμπερτ Μπερκ αναπληρωτής επικεφαλής Επιχειρήσεων του US Navy ανέλαβε να διεξάγει έρευνα για το κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τη διοίκηση Κρόζιερ στο αεροπλανοφόρο. Ωστόσο, οι αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ ισχυρές και εν όψει προεδρικών εκλογών που τα πάντα μετρούν στις ΗΠΑ, καλό θα ήταν να κρατήσουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα…
https://www.facebook.com/100006162696918/videos/2529251917290207/

Ήδη στα κοινωνικά δίκτυα έχει ξεκινήσει προσπάθεια συλλογής υπογραφών με αίτημα την επαναφορά του πλοιάρχου Κρόζιερ στη θέση του… Reinstate Captain Crozier as Commanding Officer – Sign the Petition!

ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΠΡΟ ΟΛΙΓΟΥ: Σαν ήρωα αποχαιρέτισαν οι ναύτες του αεροπλανοφόρου Θίοντορ Ρούζβελτ τον πλοίαρχο τους που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του αφού ζήτησε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα του Covid-19 πάνω στο πλοίο του, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Στο βίντεο, που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, ο Μπρετ Κροζίερ κατεβαίνει τη ράμπα αποβίβασης του Θίοντορ Ρούζβελτ ενώ το πλήρωμα φωνάζει ρυθμικά το όνομά του. Αφού πατάει στο έδαφος του Γκουάμ, ο πλοίαρχος στρέφεται και χαιρετά τους ναύτες.

Η απομάκρυνση του Κροζίερ ανακοινώθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Ναυτικού των ΗΠΑ, Τόμας Μόντλι, ο οποίος είπε ότι ο πλοίαρχος του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου, που έχει πλήρωμα 5.000 ανδρών, επέδειξε «κακή κρίση» στον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε στους ανωτέρους του.

Σε μια τετρασέλιδη επιστολή που έφερε σε δύσκολη θέση το Πεντάγωνο, ο Κροζίερ, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοίκηση τον Νοέμβριο, περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατούσε στο πλοίο αφότου άρχισαν να ασθενούν οι ναύτες.

Ζητούσε να αναληφθεί «αποφασιστική δράση», να απομακρυνθούν πάνω από 4.000 ναύτες από το αεροπλανοφόρο και να τεθούν σε καραντίνα, προειδοποιώντας ότι αν το Πολεμικό Ναυτικό δεν δρούσε αμέσως, θα είχε αποτύχει να περιφρουρήσει «το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του, τους ναύτες μας».

Ο Μόντλι είπε στο πρακτορείο Reuters σήμερα ότι ο Κροζίερ δεν θα αποταχθεί αλλά θα του ανατεθεί κάποια άλλη αποστολή όσο ερευνάται το θέμα από το Πολεμικό Ναυτικό.