Απόπειρα Ρ.Τ. Ερντογάν να πείσει ότι δεν πτοείται; Βομβάρδισε Κούρδους, αλλά πού ακριβώς;

Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες στην ουσία υπερασπίζουν το αμερικανικό σύστημα ισορροπιών ανάμεσα στους διάφορους “πυλώνες” εξουσίας στην Ουάσιγκτον, γνωστό ως “checks and balances”, προκάλεσαν σοκ στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως, πιστός στην πάγια τακτική του να μην υποκύπτει σε πίεση απ’ όπου κι αν προέρχεται, φαίνεται πως κάνει ένα βήμα μπροστά στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με τους Κούρδους, βομβαρδίζοντας βάση Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF: Syrian Democratic Forces) που αποτελούνται κατά 50% τουλάχιστον από Κούρδους, στην επαρχία Αλ-Χασάκα.

Πληροφορίες που μεταδίδονται από διάφορα ειδησεογραφικά μέσα, αναφέρουν ότι η τουρκική Αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία. Ωστόσο, οι ίδιοι οι Κούρδοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των Τούρκων, αναφέροντας ότι το πλήγμα έγινε εναντίον κουρδικού στόχου, όμως ήταν εντός της τουρκικής επικράτειας.

Η εκδοχή που προκύπτει από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας είναι ότι πραγματοποιήθηκε επιδρομή στην περιοχή Γκάρα, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση τριών μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, του PKK.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε ότι η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία. “Δεν έχουμε δει κανένα σημάδι επίθεσης”, τόνισε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ενδιαφέρον έχουν όμως και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον Ιρανό ομόλογό του, Τζαβάντ Ζαρίφ, ότι οι ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων θα συνιστούν “προσωρινό μέτρο”, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του, ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Στη ρητορική αυτή, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι υποκρύπτεται η ρωσική επιρροή στην Άγκυρα. Φαίνεται ότι η αρχική συνεννόηση του Ερντογάν με τον Τραμπ, πρέπει να συμπεριλάμβανε εμμέσως και τη ρωσική πλευρά, η οποία εξέπληξε με τη δήλωσή της για την επικείμενη τουρκική επιχείρηση.

Όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ θέλησε να δώσει στον Ερντογάν μια “νίκη με περιορισμούς”, στην προσπάθεια να διατηρήσει ανοικτό τον δίαυλο συνεννόησης και να μην απολέσει οριστικά την Τουρκία προς όφελος της Ρωσίας. Η προσωπική πολιτική του αυτή όμως, φαίνεται πως γίνεται μπούμερανγκ και απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια με πολύ δυσμενέστερες και πιθανότατα βίαιες εξελίξεις.

Ο Τραμπ που δεν κρύβει διά των πράξεών του την επιθυμία να ήταν ηγέτης τύπου Ερντογάν και Πούτιν, στη βούληση των οποίων κανείς δεν μπορεί να εναντιωθεί. Πεποίθησή του είναι ότι η συνεννόηση με ηγέτες αυτού του είδους θα μπορούσε να συνεννοηθεί και να βρει αμοιβαία επωφελείς λύσεις για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.