Απονομή ξιφών σε νέους αξιωματικούς: Μήπως οι διαμαρτυρίες έχουν βάση;

Τις αντιδράσεις αξιωματικών για τα πρόσωπα που δίδουν τα ξίφη στους νέους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποφοίτων Σχολών τις έχουμε “αφουγκραστεί” εδώ και μερικά χρόνια. Άλλοι πιο “φωναχτά” και άλλοι σε ιδιωτικές συζητήσεις, εκφράζουν την πεποίθηση ότι ενδεχομένως να υπάρχει ακόμα και σκοπιμότητα υποβάθμισης της διαδικασίας, που κάποτε τιμούσε αποκλειστικά ο ανώτατος άρχων της χώρας, ενώ πλέον οι “συμβιβασμοί” είναι συνεχείς.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε την ανάγκη να διευκολυνθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και δεν είναι τόσο πολλές οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις κάθε έτος ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Ο απλός καθημερινός αξιωματικός, αυτό που βλέπει συγκρίνοντας άλλες εκδηλώσεις στις οποίες παρίσταται ο Πρόεδρος, έχει δίκιο αν αισθάνεται, ότι απλά, σήμερα, πλέον, δεν έχει για την Πολιτεία την ίδια προτεραιότητα που είχε κάποτε.

Να επισημανθεί επίσης, ότι αυτό ενοχλεί περισσότερο όταν προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ήταν ιστορικά πιο κοντά και πιο “φιλικά” προσκείμενες στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, ίσως προτού οι μεγαλοστομίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις στις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων, αντικαταστήσουν την ανάγκη επίδειξης έργου και ουσιαστικής συνδρομής…

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μας έκανε και πολύ εντύπωση η επανεμφάνιση στα κοινωνικά δίκτυα, παραπόνων για το εν λόγω ζήτημα. Η αρχή σχολίου που υπέπεσε στην αντίληψή μας, αφορούσε την αναδημοσίευση άρθρου που είχε γράψει ανώτατος αξιωματικός εν αποστρατεία ο οποίος στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, Κωνσταντίνος Φράγκος, από τις σελίδες της καλής εφημερίδας “ΠΑΡΟΝ”και του φιλικού μας ιστοχώρου “militaire.gr”:

Λες και ήταν χθες
Μπορεί να είναι και αύριο…
21 Ιουνίου 2019. Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Απονομή ξιφών στους Νέους Ανθυπολοχαγούς από τον ΠτΔ κ. Πάκη Παυλόπουλο. Η πλέον σημαντική ημέρα στην καριέρα ενός Αξιωματικού. Από μαθητής-Ευέλπις, γίνεται Ανθυπολοχαγός – μαχητής. Παρών και ο ΥΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης, αρχηγοί Επιτελείων-Συγγενείς ορκιζόμενων

21 Ιουνίου 2013
Η κυβέρνηση Αντωνομπένηδων έδειχνε απέχθεια στις ΕΔ και δεν το έκρυβε: Αφού είχε πετσοκόψει τις πιστώσεις τους και τις αποδοχές των στελεχών δεν έδωσε ούτε 1€ για την συντήρηση των οπλικών συστημάτων. Παράλληλα υπέσκαπτε το φρόνημα των Αξιωματικών ποικιλοτρόπως. Απονομή ξιφών στους νέους Ανθυπολοχαγούς τάξεως 2013. Τα ξίφη απένημαν, ‘’νουμεράδα’’. Ο τότε ΥΕΘΑ, o ορισθείς από το άθλιο ζευγάρι γκαουλάιτερ του ΥΕΘΑ κ. Τάκης Μπαλτάκος , ο φοβερός εθνικόφρων κ. Γιάννης Τραγάκης, ο κ. Καράμπελας, ΥΦΕΘΑ….(Σύμβουλος του Κ. Σαμαρά). Παρών ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ κ. Μιχάλης Κωσταράκος. Θέατρο του παραλόγου αλλά και κόλαφος στις ευαίσθητες παρειές των νεοφώτιστων Αξιωματικών.

Τότε συνεργαζόμουν με το ΠΑΡΟΝ. Λάβαμε και δημοσιεύσαμε την παρακάτω επιστολή (12.08.13)
«Αγαπητό «ΠΑΡΟΝ»

Είμαι περήφανος που ορκίστηκα Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Είμαι ανιψιός και γιος αξιωματικού του Πεζικού και συνεχίζω την παράδοση. Ο θείος μου έλαβε το ξίφος του από τα χέρια του αείμνηστου Βασιλέα Παύλου και ο πατέρας μου από τον αείμνηστο, επίσης, Πρόεδρο Κων/νο Τσάτσο. Τους ανώτατους άρχοντες. Ένδειξη τιμής προς το Στράτευμα. Έχουμε φωτογραφίες στο σαλόνι και τους καμαρώνουμε. Τελευταία το επίπεδο κατέβηκε. Έρχονται μόνο υπουργοί Άμυνας και μας κακοφαίνεται, το θεωρούμε υποτιμητικό. Προχθές είχαμε χειρότερη εικόνα. Εγώ πήρα το σπαθί μου από κάποιον κ. Μπαλτάκο. Μου είπαν ότι είναι κυβερνητικό πρόσωπο! Άλλοι συνάδελφοι από το χέρι του κ. Π. Καράμπελα ή του κ. Γιάννη Τραγάκη και μερικοί από τον κ. ΥΕΘΑ. Αν δείχνω τη φωτογραφία της ιστορικής αυτής στιγμής, τι θα λέω για μένα στα παιδιά μου; Αυτός που μου το δίνει είναι κάποιος κ. Μπαλτάκος;

Ευχαριστώ για την Φιλοξενία

Ανθυπολοχαγός Πεζικού»

Την αναδημοσίευση ακολούθησε περεταίρω σχολιασμός του τι γίνεται σήμερα, όπου τα πράγματα “χοντραίνουν”. Μπορεί όσα γράφονται να είναι σκληρά, όμως υποκρύπτουν πραγματική δυσαρέσκεια, έστω κι αν λίγη την έχουν εκφράσει γραπτά – “φωναχτά”. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρέπει κατά τη γνώμη μας να κοιτάξει αυτό το θέμα. Είναι πιο σοβαρό από όσο πολλοί κατανοούν… Ακολουθεί το επίμαχο κείμενο αυτολεξεί, καθώς η έκφραση “τα λέει έξω από τα δόντια”, ωχριά μπροστά σε αυτό που θα διαβάσετε:

Για την αντιγραφή: Θοδωρής Παπαδόπουλος 05/07/2019 }}}}
Επί αλήστου μνήμης ΥΕΘΑ Πάνου Παναγιωτόπουλου συνέβαιναν τα παραπάνω που περιέγραψα.
Αλλά και επί Νίκου Παναγιωτόπουλου τα ίδια ;;το όνομα το έχει μωρέ;;
Και νόμιζα ότι αυτός αποπνέει κάποια σοβαρότητα και δεν μοιάζει με τους άλλους……
Γιατί μωρέ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Η τελετή ορκωμοσίας των νέων αξιωματικών της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της σχολής στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, στις 25/10/2019.
Συνολικά αποφοίτησαν 51 αξιωματικοί, εκ των οποίων 50 από την Ελλάδα και ένας από τη Λιβύη.

Οι Έλληνες Αξιωματικοί κατανέμονται ως εξής:
-24 στο Στρατό Ξηράς
-9 στην Πολεμική Αεροπορία
-6 στο Πολεμικό Ναυτικό
-1 στην Ελληνική Αστυνομία και
-10 στο Κοινό Νομικό Σώμα.

Τα ξίφη στους ορκισθέντες (Ξηράς, Αεροπορίας, Ναυτικού) επέδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενώ στους νέους αξιωματικούς των Κοινών Σωμάτων επέδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ένας ευτραφής δικηγορίσκος από την Θεσσαλονίκη φίλος του Σαμαρά αγνώστων λοιπόν στοιχείων …κρίμα ..άλλος Μπαλτάκος…….
Ο κ ΠτΔ, ο κ Πρωθυπουργός, άντε και ο ΥΕΘΑ ,που ήταν;;;;

Συγκρίνετε όλες τις φωτογραφίες και βγάλτε τα συμπεράσματά σας..
Θοδωρής Παπαδόπουλος
09/11/2019

(ΥΓ1) Η παρούσα ανάρτησή μου δεν έχει την παραμικρή κομματική χρειά, σκοπιμότητα, ή οτιδήποτε άλλο .Μάρτυς μου ο Αρχάγγελος Μιχαήλ που μου επέτρεψε να ζήσω πάρα πολλές φορές στα τριανταπέντε και πλέον χρόνια.
(ΥΓ2) Εν ευθέτω χρόνω θα αναρτήσω πότε, πως, από ποιόν, και ΓΙΑΤΙ απονέμονται ξίφη στους Αξιωματικούς ιστορικά