ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η 300 ΚΥΜΕΑ, κινητό νοσοκομείο από ελληνικά χέρια με ιστορία και λαμπρό μέλλον (pics / vid.)

Η ανάπτυξη του κινητού νοσοκομείου στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως (424 ΓΣΝΕ) από την 300 ΚΥΜΕΑ (Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών), απετέλεσε αφορμή για να αναδειχθεί μία αφανής υποδομή του Ελληνικού Στρατού που όμως έχει αποδείξει την επιχειρησιακή αξία και αποτελεσματικότητα της.

Το κινητό νοσοκομείο ως 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (299 ΚΙΧΝΕ), είχε αναπτυχθεί στην Καμπούλ (Αφγανιστάν) από τις 22 Αυγούστου 2005 έως τις 2 Απριλίου 2007, και αναπτύσσεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να ανακουφίσει τις υποδομές υγείας της συμπρωτεύουσας από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Το κινητό νοσοκομείο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ελληνική εταιρία ΑΚΜΩΝ Α.Ε. με υποκατασκευαστές άλλες ελληνικές εταιρίες (όπως η GLASSART Α.Ε., Παπαποστόλου Ν. ΑΕ, Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ κλπ.) ικανοποιεί τις συμμαχικές (ΝΑΤΟ) προδιαγραφές, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και αναπτύσσεται σε ειδικά κατασκευασμένα για τον σκοπό αυτό container (εμπορευματοκιβώτια) και σκηνές, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις εκστρατείας.

Περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα:
α. Χειρουργείο, με δύο χειρουργικές τράπεζες (μια για σηπτικές και μια για άσηπτες επεμβάσεις), εντός δύο επεκτάσιμων εμπορευματοκιβωτίων.
β. Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τεσσάρων κλινών σε πλήρη ανάπτυξη, με το απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό για αντιμετώπιση σοβαρότατων περιστατικών), εντός επεκτάσιμου εμπορευματοκιβωτίου.

γ. Πλήρως εξοπλισμένη Αίθουσα Ανάνηψης, εντός επεκτάσιμου εμπορευματοκιβωτίου.
δ. Μικροβιολογικό εργαστήριο πλήρως εξοπλισμένο για την συνολική υποστήριξη των κλινικών αναγκών, εντός εμπορευματοκιβωτίου.
ε. Πλήρη Οδοντιατρική Μονάδα, εντός εμπορευματοκιβωτίου.

ζ. Ακτινολογικό Εργαστήριο, με επιπλέον εξοπλισμό με μηχανήματα υπερήχων για διάγνωση κοιλιακών παθήσεων και κλειστών ενδοκοιλιακών κακώσεων, εντός εμπορευματοκιβωτίου.
η. Μονάδα Αποστείρωσης εντός εμπορευματοκιβωτίου και μονάδα εργαλείων αποστείρωσης και πλυντηρίων εντός σκηνής.
θ. Εξωτερικά ιατρεία

ι. Σταθμούς Α’ Βοηθειών και Διαλογής Τραυματιών
κ. Θαλάμους Νοσηλείας χειρουργικών – παθολογικών περιστατικών, σε σκηνές χωρητικότητας 10 κλινών εκάστη.
λ. Τράπεζα αίματος-πλάσματος για πλήρη κάλυψη τακτικών και εκτάκτων χειρουργικών περιστατικών

μ. Φαρμακείο, εντός σκηνής
ν. Τμήμα προληπτικής ιατρικής, για τον έλεγχο περιβάλλοντος, τροφίμων, καταλληλόλητας νερού.
ξ. Τρεις ομάδες υποδοχής & σταθεροποίησης (stabilization stations).

ο. Σε εμπορευματοκιβώτια και σκηνές, βοηθητικούς χώρους για τη διοίκηση, το νοσηλευτικό προσωπικό, την αποθήκευση υλικών, την τεχνική υποστήριξη και λειτουργία του εξοπλισμού (κύριος ηλεκτρικός πίνακας, κέντρο παραγωγής και παροχής οξυγόνου, αεροσυμπιεστής), τουαλέτες και λουτρά.

Συνολικά για την ανάπτυξη του κινητού νοσοκομείου απαιτούνται 10 στάνταρτ εμπορευματοκιβώτια, τέσσερα επεκτάσιμα εμπορευματοκιβώτια και 13 σκηνές (συνολικού εμβαδού 520 τετραγωνικών μέτρων) ενώ ο χρόνος συναρμολόγησης είναι μία μόλις ημέρα. Το σύνολο των εμπορευματοκιβωτίων και σκηνών διαθέτει κλιματισμό και παροχή ύδατος.

Τα εμπορευματοκιβώτια είναι κατασκευής της ελληνικής εταιρίας GLASSART Α.Ε. και ανήκουν στη σειρά 2ΙΝ1-MODULBOX, που προσφέρει την απόλυτη εξειδίκευση, βάσει αυστηρών προδιαγραφών, για στρατιωτική χρήση. Πρόκειται για πολυμορφική μεταφερόμενη κατασκευή, η οποία διπλασιάζει με αναδίπλωση τον ωφέλιμο χώρο της, σε θέση πλήρους έκτασης.

Επιπλέον, διαθέτει την υποδομή για απόλυτη ενεργειακή αυτονομία. Η σειρά, που συμμορφώνεται με τα συμμαχικά πρωτόκολλα, αποτελεί ιδανική λύση για αναπτυσσόμενες αίθουσες επιχειρήσεων και καταλυμάτων, κινητά νοσοκομεία, διοικητήρια, μαγειρεία, χώρους υγιεινής, αποθήκες και γενικά όπου χρειάζεται άμεση επέκταση χώρου.

Είναι αυτονόητο ότι η σπονδυλωτή αρχιτεκτονική επιτρέπει τη διαμόρφωση του νοσοκομείου με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της αποστολής που ανατίθεται. Όπως αναφέρθηκε το κινητό νοσοκομείο (299 ΚΙΧΝΕ) είχε αναπτυχθεί στην Καμπούλ ως ιατρονοσηλευτική μονάδα 30 κλινών με δύναμη 14 ατόμων ιατρικό προσωπικό, 15 νοσηλευτικό και 21 άτομα προσωπικό υποστήριξης, στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης η δύναμη του νοσοκομείου ενισχύθηκε με ιατρικό προσωπικό πολυεθνικής υποστήριξης με βάση Μνημόνιο Κατανόησης (ΜΟU), αποτελούμενο από, 22 άτομα από πέντε χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ουγγαρία και Βουλγαρία).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του προσωπικού της επιχείρησης ΙSAF (International Security Assistance Force), ότι οι νοσηλευθέντες Αφγανοί πολίτες ήταν αριθμητικά περισσότεροι από τους αντίστοιχους στρατιωτικούς.

Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας όχι μόνο υποστήριξε τις συμμαχικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν αλλά προσέφερε και ουσιαστικό ανθρωπιστικό έργο στους πολίτες της χώρας. Επιπρόσθετα, το κινητό νοσοκομείο οργάνωσε και παρείχε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε Αφγανούς ειδικευμένους ιατρούς (συνημμένη φωτογραφία).

Το πρόγραμμα ήταν τόσο επιτυχημένο που απέσπασε κολακευτικά σχόλια από τις λοιπές συμμαχικές χώρες και οδήγησε τον Βρετανό Επιτελάρχη του Επιτελείου της ISAF και τον Διευθυντή Υγειονομικού της ISAF να αιτηθούν την επανάληψη ενός ακόμη κύκλου του προγράμματος.

Η συμμετοχή στις συμμαχικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν αλλά και η σημερινή ανάπτυξη του κινητού νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της κρίσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για τον διευρυμένο ρόλο της συγκεκριμένης υποδομής και την ανάδειξη των πολλαπλών δυνατοτήτων της σε επιχειρήσεις εντός και εκτός της χώρας. Υπό το πρίσμα το κινητό νοσοκομείο αποτελεί «πολλαπλασιαστή [μαλακής/soft και όχι μόνο] ισχύος» για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη χώρα.