Αποκαλυπτική έκθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Η χθεσινή (20 Σεπτεμβρίου) συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν έδωσε κάποια ενδιαφέρουσα είδηση. Απλά, ήταν άλλη μια από εκείνες τις επαφές της Τουρκίας με τον ΟΗΕ στο πλαίσιο της επαναλαμβανόμενης θέσης της στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι όμως δεν εξαντλούνται απλά στην ρητορική. Την ώρα που η Ελλάδα έχει βγάλει την κλασσική διπλωματία από το κάδρο των επαφών της με τον έξω κόσμο, οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες δουλεύουν σκληρά, πολύ σκληρά. Όσο έτοιμο είναι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό άλλο τόσο είναι και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Λίγο πριν μπει το καλοκαίρι, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δημοσίευσε μια ενδελεχή παρουσίαση των αξιώσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο, “Turkey’s off-shore activities in the eastern mediterranean & maritime boundary delimination“.

Η παρουσίαση φέρει τη σφραγίδα του δραστήριου Τούρκου πρέσβη Çagatay Erciyes. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της, μπορούμε να την παρομοιάσουμε -υπό τους ανάλογους περιορισμούς- με την σιωπηλή προθεσμία που πήρε η υποβολή των περιουσιών στο εθνικό κτηματολόγιο.

Οι Τούρκοι είναι σαν τον προνοητικό γείτονα, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταθέσει στο “κτηματολόγιο” τις περιοχές και τις θάλασσες που του ανήκουν. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Διότι στην Αθήνα συνεχίζουν να κολλάνε σε επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ο πρέσβης Βύρων Θεοδωρόπουλος τη δεκαετία του 1970.

«Χάγη, Χάγη και πάλι Χάγη» φώναζαν από τότε στην Αθήνα οι ελληνικές πολιτικές ελίτ. Ήδη από τη δεκαετία του 1970, οι κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή έδειχναν τον δρόμο προς τη Χάγη.

Ωστόσο, η πρόταση δεν αποτελεί και πανάκεια και ίσως κακώς εναπόθεσαν οι Έλληνες ιθύνοντες όλες τις ελπίδες τους στα διεθνή δικαστήρια, σε ευρωπαϊκά όργανα κτλ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ