Αποκαλύψεις στα έγγραφα ΥΠΕΞ για την Αλβανία… Β. Ήπειρος, εθνοκάθαρση!

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα να παραχωρήσει στο αλβανικό υπουργείο Τουρισμού εκτάσεις στη Χειμάρρα, που περιλαμβάνουν ιδιοκτησίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει. Πρόκειται για πολιτική απόφαση, η οποία έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν, και συγκεκριμένα την περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν ακόμα ο Αλβανός πρωθυπουργός ήταν αγέννητος. Μοναδικό κοινό σημείο, τότε και τώρα, η απομάκρυνση των ομογενών μας από τη γενέθλια γη της Βορείου Ηπείρου.

Γράφει ο Βασίλης Κολλάρος
ΠΗΓΗ: SLpress

Τα τελευταία χρόνια, τα Τίρανα ροκανίζουν με αργά, αλλά σταθερά και συστηματικά, βήματα τα δικαιώματα των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Νότια Αλβανία. Ειδικά, η κυβέρνηση Ράμα, αγνοώντας το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα του Ελληνισμού της Αλβανίας, έχει θέσει πια ξεκάθαρο στόχο την πληθυσμιακή συρρίκνωση της ήδη εξασθενημένης εθνικής μειονότητας.

Το 1921, η ελληνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου αναγνωρίστηκε επίσημα από την αλβανική κυβέρνηση, ως εθνική και γλωσσική μειονότητα με δικαιώματα, αναγνωρισμένα από την Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ). Η παραπάνω αναγνώριση υπήρξε το απόρροια της εισόδου της Αλβανίας στην ΚτΕ, τον Οκτώβριο του 1921.

Η ένταξη ενός κράτους σε αυτόν τον νεοπαγή διεθνή οργανισμό, οποίος ευαγγελιζόταν, εκτός των άλλων, και τη προστασία των μειονοτήτων, δημιουργούσε για το αλβανικό κράτος υποχρεώσεις έναντι των Ελλήνων που κατοικούσαν στο έδαφός του.

Παρ’ όλα αυτά, πολύ νωρίς, οι αλβανικές αρχές έδειξαν τις πραγματικές τους διαθέσεις έναντι των ομογενών μας. Όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τα διεθνώς αναγνωρισμένα μειονοτικά δικαιώματα των Ελλήνων, αλλά έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκρίζωσης τους, πλήττοντας καθοριστικά τα θεμέλια του κοινοτικού τους βίου, δηλαδή την εκπαιδευτική και εκκλησιαστική τους ζωή.

Ο Ράμα αντιγράφει

Ο τρόπος με τον οποίο η σημερινή αλβανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων μας γυρίζει νοερά στον Απρίλιο του 1925, όταν τα Τίρανα επικαλούνταν διάφορα νομοθετικά διατάγματα για να απαλλοτριώσουν τις ιδιοκτησίες των ομογενών μας. Μια τέτοια περίπτωση έλαβε χώρα στους Αγίους Σαράντα, του κυριότερου λιμένα της Βορείου Ηπείρου.

Σε έγγραφο της Πρεσβείας Δυρραχίου προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ημερομηνία 14 Απριλίου 1925, αναφερόταν ότι… ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ