Απίστευτο κι όμως… θετικά ελληνικό, οι εξαγωγές αμυντικού υλικού στις ΗΠΑ

Παλαιότερα ίσως θα μπορούσε να “υπηρετήσει” τις ανάγκες σε ελληνικές παρέες που διασκεδάζουν συνοδεία εδεσμάτων και αλκοόλ ως… το πιο σύντομο ανέκδοτο. Υπάρχουν όμως και πραγματικά θετικές και ελπιδοφόρες ειδήσεις που αξίζει να αναδεικνύονται πέραν ενός απλού Δελτίου Τύπου που εκδίδει ο ενδιαφερόμενος. Εν προκειμένω η THEON SENSORS, μια ελληνική εταιρία η οποία σε συνεργασία με τον στρατηγικό της σύμμαχο HARRIS NV Corps (που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Elbit Systems of America) μετά από συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ κέρδισε το έργο.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας σημαίνει ότι αναλαμβάνουν πρόγραμμα 249 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με 5ετές IDIQ συμβόλαιο (indefinite delivery / indefinite quantity) που προβλέπει την παραγωγή περισσότερων από 14.000 συστημάτων.

Ειδικότερα, η THEON SENSORS, ως υποκατασκευαστής, θα προμηθεύσει στην ESA-Night Vision το νυχτερινής όρασης δίκυαλο ΝΥΧ σε μορφή Semi Knock Down Kit, όπου η τελική συναρμολόγηση και κυκλοφορία της πλήρους SBNVG λύσης θα υλοποιηθεί στις ΗΠΑ από την ESA-Night Vision στις εγκαταστάσεις της στο Roanoke της Virginia.

Επιπλέον, η ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ θα παρέχει το εξωτερικό πακέτο μπαταριών, ηλεκτρο-οπτικά αξεσουάρ νυχτερινής όρασης και ανταλλακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας. Κι όπως όλοι γνωρίζουν, εάν η συνεργασία πάει καλά – και δεν υπάρχει λόγος για απουσία αισιοδοξίας – τότε τα περιθώρια νέων συνεργασιών θα έχουν μεγαλώσει θεαματικά.

Η στρατηγική συμμαχία της ΤΗΕΟΝ SENSORS με την ESA-Night Vision και το συμβόλαιο που απέσπασε, είναι μια ελπιδοφόρα και άξια μίμησης εξέλιξη, που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει μόνο το γνωστό παλιό παρασιτικό μοντέλο επιχειρηματικής “ανάπτυξης”, τη μονοσήμαντη δηλαδή των ελληνικών εταιριών με την ελληνική αγορά.

Ίσως κι ευτυχώς, η οικονομική κρίση ήρθε για να δώσει την ευκαιρία στις εξωστρεφείς εταιρίες να αποδείξουν ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και το ελληνικό μυαλό, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη… Αρκεί να το κατανοήσουμε κι εμείς αλλά και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, προσανατολίζοντας το σύνολο της αμυντικής βιομηχανίας στην ίδια λογική.

Τούτων λεχθέντων και με αφορμή σχόλιο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία που γράψαμε πρόσφατα στο DP, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο ιδιωτικός τομέας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι άλλη κατηγορία από τη δημόσια αμυντική βιομηχανία, ή μάλλον την κρατική. Βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο και έχουν κατανοήσει πολύ καλά ότι η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες είναι απλά μονόδρομος.

Όλα αυτά αποπνέουν υγεία και μόνο θετικά συναισθήματα μπορούν να γεννήσουν. Δημιουργούν ελπίδα. Όμως, το “ένδοξο” ελληνικό Δημόσιο δεν ασχολείται. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι “ξέχασαν” να εντάξουν στις αρμοδιότητες του υφυπουργού Άμυνας την αμυντική βιομηχανία; Ή μήπως υπάρχει άλλο πρόσωπο που αναζητά ρόλο και την εποφθαλμιά;

Αδιάφορο. Σημασία έχει να γίνει δουλειά. Σημασία έχει να βοηθηθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία στο εξωτερικό οργανωμένα. Όχι από το φωτεινό μυαλό διπλωματικών που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα Να συνεννοηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να μιλήσει οργανωμένα με τα Επιτελεία… Το ιδανικό θα ήταν να συσταθεί, επιτέλους, υφυπουργείο Εθνικής Άμυνας. Κορόιδα είναι στην Τουρκία που μετεξέλιξαν το SSM σε υφυπουργείο;

Έτσι κι αλλιώς, η νέα ηγεσία μένει να αποδειχθεί τι σκοπεύει να κάνει με την ΓΔΑΕΕ. Διότι ήδη έχει παρατηρηθεί και συζητείται σε πολλούς στρατιωτικούς κυρίως “κύκλους”, περίεργη απουσία της καθ’ ύλη αρμόδιας υπηρεσίας από τις “ζυμώσεις” για υπάρχοντα προβλήματα στον τομέα των εξοπλισμών. Άλλοι το διαψεύδουν και μιλούν για εξαιρετική συνεννόηση με τον νέο υπουργό.

Ελπίζουμε να υπάρχει όντως αυτή η συνεννόηση για να αποφεύγονται οι κακοτοπιές. Για να μην προκύπτουν κουβέντες που λέγονται επισήμως κατά την εκπροσώπηση της χώρας,  έπεα πτερόεντα. Το αντικείμενο είναι άκρως εξειδικευμένο και κρύβει παγίδες.